De zeehondencrèche in Pieterburen gaat met onmiddellijke ingang verder zonder oprichtster Lenie 't Hart. De raad van toezicht kan volgens voorzitter Henk Bleker niet ingaan op de eis van 't Hart tot een schadevergoeding van 100.000 euro en doorbetaling van 50.000 euro loon.

't Hart was met de raad van toezicht in onderhandeling over haar ontslag. De advocaten kwamen er niet uit. 't Hart wilde weg, maar daarbij ging het niet om geld, zei ze volgens Bleker steeds. Ze wilde haar naam niet meer verbinden aan het huidige beleid van de zeehondenopvang.

De 73-jarige oprichtster is al sinds 2012 niet meer formeel aan het centrum verbonden, maar heeft nog wel een adviseursrol. Daarvoor kreeg ze 50.000 euro salaris en een onkostenvergoeding.

Haaks op alles

"Dit had ik niet verwacht", zegt Bleker. "Vanaf de eerste keer dat ik haar sprak, maakte ze me duidelijk dat het niet om geld ging." Vorige week kwam er via haar advocaat een brief met deze eis. "Dat staat haaks op alles wat ze eerder heeft gezegd." 't Hart wil daar niet op reageren.

Bleker is voorzitter van de raad van toezicht sinds de onderhandelingen over 't Harts ontslag met de vorige raad stuk liepen. Ze was het niet met die raad eens over de verzorging van de zeehonden.

Daarna werden op haar verzoek alle posters en borden met haar naam erop vervangen. De adviescommissie van de zeehondencrèche, onder leiding van viroloog Ab Osterhaus, heeft 't Hart verschillende keren voorgesteld een rol te spelen in de commissie. Dat wilde ze volgens Bleker niet.

Twee euro

Wat ze nu wil, kan echt niet, zegt Bleker. "Het geld moet van donateurs en bezoekers komen. Soms komen er kinderen het statiegeld van flessen brengen. Die komen met twee of drie euro aanzetten. Daar kun je toch geen anderhalve ton vanaf halen?"

Bleker betreurt het dat de onderhandelingen zijn mislukt. "We hadden haar er graag bijgehouden, in een nieuwe, passende rol." Wat er nu is gebeurd, noemt hij onverwacht en onaanvaardbaar.

"Schandelijk"

Voor de zeehondencrèche heeft het vertrek van 't Hart geen gevolgen. Die loopt goed en opvang van zeehondjes is ook in de toekomst gegarandeerd, aldus Bleker. Hij stapt nu naar de rechtbank om haar contract te laten ontbinden.

Lenie 't Hart noemt het verhaal van Bleker schandelijk. Ze wil er verder niet op reageren, omdat ze naar eigen zeggen het onderhandelingsproces niet wil verstoren.

STER reclame