360 miljoen extra naar zorg

time icon Aangepast

Er gaat volgend jaar 360 miljoen meer naar de zorg dan in de oorspronkelijke plannen van het kabinet. De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben daar in grote lijnen een akkoord over bereikt.

De zorgspecialisten van de vijf fracties proberen het akkoord vanavond met staatssecretaris Van Rijn nader uit te werken. Eerder vanavond was er al overleg met minister Schippers.

Naar verwachting komt het akkoord vanavond niet meer volledig rond. Het grootste obstakel is de eis van de VVD dat verzekeraars zorgaanbieders kunnen selecteren op prijs en kwaliteit.

Dagbesteding

Het grootste deel van de 360 miljoen is bestemd voor dagbesteding. Ook krijgen meer ouderen alsnog gelegenheid om naar een verzorgingshuis te gaan. Het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen, maar van die maatregel zouden de scherpste kantjes worden afgehaald. Verder wordt er meer geld besteed aan de jeugdzorg.

Ook voor 2016 wordt extra geld uitgetrokken; dan gaat het om een bedrag van 300 miljoen. En de jaren erna komt er een blijvende extra bijdrage van 200 miljoen.

Gisteren was al duidelijk dat er een akkoord was op hoofdlijnen.

Medicijnen

Naar verluidt is het extra geld onder meer beschikbaar door een meevaller in het medicijngebruik: er worden minder en bovendien goedkopere medicijnen voorgeschreven.

STER Reclame