Navulverpakking e-sigaret kan beter

Aangepast

Op navulverpakkingen van elektronische sigaretten staat vaak niet dat de inhoud giftig is, terwijl dat wel moet. Er moet een symbool met doodshoofd op de verpakking staan, maar op bijna 70 procent van de verpakkingen ontbreekt die afbeelding, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De onderzoekers bekeken 151 navulverpakkingen met nicotine. Op 108 daarvan had een doodshoofd moeten staan, maar dat was maar in 30 procent het geval. Consumenten worden daardoor niet goed gewaarschuwd tegen de inhoud van de verpakking, zegt de NVWA.

Bedrijven die de navullingen op de markt brengen, zijn verantwoordelijk voor de symbolen op de verpakking, maar laten dus vaak steken vallen. De NVWA dreigt met een dwangsom voor producenten die niets verbeteren. Er wordt binnenkort opnieuw gecontroleerd.

Kindveilig

Met het aanbrengen van een kindveilige sluiting op de verpakkingen gaat het een stuk beter. Dat is goed nieuws, zegt de NVWA, omdat kinderen van een klein slokje van de navulling al een acute nicotinevergiftiging kunnen krijgen.

Ook zijn de verpakkingen, in navolging van Europese regels, haast nooit groter dan 10 milliliter en blijft het nicotinegehalte onder de 2 procent.

STER Reclame