"Ik kan me niet voorstellen dat dit de laatste keer is." Al 29 jaar levert bloemist Charles van der Voort de bloemen voor de paasviering door de paus. De bloemen gaan vandaag weer op transport naar Rome. Maar misschien is dit wel het laatste jaar.

Wat heeft u voor de paus in petto?

"We hebben ontzettend veel bolbloemen. We hebben hele mooie bomen en struiken, zoals de Japanse Azalea, Azalea mollis, Japanse Kers, Magnolia's, noem maar op."

Is het aan u om te leveren of is er echt een gerichte bestelling vanuit Rome?

"Nee hoor, het ligt bij ons. Wij mogen het zelf uitmaken. Wij sturen in september, oktober de tekeningen op. We zitten wel aan een protocol vast. We maken tien tuintjes op het plein waar de bomen en struiken en bolbloemen komen. Het plein mag je straks een klein Keukenhof noemen."

Kan het in één vrachtwagen?

"We hebben anderhalve vrachtwagen. Vandaag vertrekt er één. We gaan nu de bolbloemen en de bloemen laden in Lisse. En in Boskoop worden de struiken en bomen geladen. Donderdagochtend gaat er nog een vrachtwagen met bolbloemen en de 'Tête-á-tête' narcis."

Het is misschien dit jaar voor het laatst.

"Die kans zit erin. De productschappen, die ons sponsoren, zijn afgeschaft. Een jaar of tien geleden is er een lobby begonnen om de productschappen op te heffen. Dat is in de Tweede Kamer aangenomen. En nu moeten we gaan kijken of er iemand is die het geld er voor over heeft."

Het Vaticaan betaalt hier niet voor?

"Nee, dit is een cadeau van de sierteeltorganisaties. Dus iedereen die met bloemen, bomen en struiken te maken heeft, betaalt eraan mee. Iedereen betaalde een vergoeding. Dat ging naar de productschappen en die verdeelde dat weer onder de mensen om reclame voor het vak te maken."

Het zou gênant zijn als wij als een van de rijkste landen tegen het Vaticaan moeten zeggen dat wij moeten bezuinigen?

"Het is eigenlijk niet voor te stellen dat dit gaat gebeuren. Ik kan het me niet voorstellen. Ik heb op 30 april een gesprek met één van de sponsoren en dan ga ik het horen."

Je kan je toch niet voorstellen dat de paus van iemand anders bloemen afneemt?

"Nee, dat kan ook niet. Dat ben ik volledig met u eens, maar ik ga er niet over. Als ik erover ging, dan wist ik het wel."

We hebben een nieuwe paus, past u de bloemen daarop aan?

"Waar hij het Urbi et Orbi uitspreekt maken we ieder jaar anders. Nu wordt de mooie witte Dendrobim, een soort orchidee. Daar wordt het balkon mee versierd, waar de paus om 12.00 uur de zegen uitspreekt.

We kunnen doen en laten wat we willen. Als we ons maar aan het protocol houden. We kunnen geen hoge boom voor de paus neerzetten, zodat hij niet gezien wordt. Ik heb hele mooie Avalanche rozen bij me, hele mooie Delphini's. Het plein staat straks vol met bloemen."

STER reclame