NOS NieuwsAangepast

Kabinet stelt huishoudentoeslag uit

De huishoudentoeslag, die in 2015 zou worden ingevoerd, gaat voorlopig niet door. Minister Asscher en staatssecretaris Wiebes schrijven aan de Tweede Kamer dat invoering juridisch te ingewikkeld wordt. Daardoor gaat een ingeboekte bezuiniging van 1,2 miljard euro niet door.

De toeslag moest de vervanging worden van de bestaande zorgtoeslag, de huurtoeslag, het kindgebonden budget en twee toeslagen voor ouderen.

"Onverantwoorde stijging"

Volgens Asscher en Wiebes zou Nederland mogelijk honderden miljoenen extra kwijt zou zijn aan uitkeringen in andere landen. Om dat te voorkomen zouden ingewikkelde juridische regels nodig zijn en daar voelen de bewindslieden niet voor.

Zij vinden ook dat de Belastingdienst het al druk genoeg heeft. De komst van de huishoudentoeslag leidt tot "tot een onverantwoorde stijging van van de continuïteitsrisico's ten aanzien van de belastingheffing en toeslagen."

Ergens anders vandaan

Invoering van de toeslag in zijn huidige vorm is niet mogelijk, zeggen Asscher en Wiebes. Zij gaan op zoek naar een alternatieve vorm.

De toeslag moest volgend jaar 600 miljoen euro opleveren, oplopend tot 1,2 miljard in 2017. Het kabinet probeert dat geld nu ergens anders vandaan te halen.

Bij de begrotingsbesprekingen vanavond wordt al gekeken hoe het gat in de begroting van 2015 moet worden gedicht. Naar oplossingen voor de jaren erna wordt later gekeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl