Nog veel open in eredivisiekelder

time icon Aangepast

De kaarten bovenin zijn zo goed als geschud in de eredivisie, onderin is er echter nog van alles mogelijk, waarbij de nood voor de onderste vier het hoogst is.

Enige zekerheid is dat nummer 15 NAC Breda niet hoeft te vrezen voor rechtstreekse degradatie, terwijl hekkensluiter Roda JC het vege lijf alleen nog kan redden via de nacompetitie, waarin de nummers 16 en 17 verzeild raken.

Clubrecords

Met Roda JC, dat sinds 1973 in de eredivisie speelt en nooit degradeerde, verliest de eredivisie mogelijk de enige Limburgse club. Mocht er geen Limburgse club uit de Jupiler League promoveren dan blijft Limburg voor het eerst sinds de oprichting van de eredivisie in 1956 verstoken van voetbal op het hoogste niveau. Roda, dat drie punten achter nummer zeventien NEC staat, krijgt op 27 april FC Groningen op bezoek en treft een week later buitenshuis Go Ahead Eagles.

Het belabberde seizoen heeft Roda JC al twee negatieve records opgeleverd. De achttien nederlagen tot nu toe betekenen een evenaring van het aantal nederlagen uit de jaargangen 1973/1974, 2008/2009 en 2011/2012. Ook de reeks van zeven uitnederlagen op rij is een evenaring van het clubrecord.

Lastigst

Van de degradatiekandidaten oogt het resterende programma van NEC het lastigst. Nadat eerst FC Twente naar Nijmegen is gekomen, wordt het competitiejaar afgesloten met een bezoek aan Ajax, dat zijn vierde landstitel op rij dan net binnen heeft of anders die zaterdagavond veilig kan stellen.

Ook NEC kan inmiddels bogen op een negatief clubrecord. De Nijmeegse formatie wist dit seizoen nog geen enkele wedstrijd zonder tegentreffers af te sluiten. Sterker nog, de club heeft al 44 eredivisieduels op rij de nul niet weten te houden. Daarmee staat NEC tweede op de 'eeuwige' ranglijst: alleen SVV/Dordrecht'90 deed het ooit slechter met een reeks van 58 wedstrijden.

Met veertien remises is NEC daarentegen wel de club die dit seizoen het vaakst gelijk speelde in de eredivisie. Opmerkelijk is voorts de score van 24 doelpunten uit standaardsituaties (vrije trappen, hoekschoppen). Daarmee deelt NEC de toppositie met sc Heerenveen. En de Engelse spits van NEC, Michael Higdon, prijkt met veertien goals op een keurige vierde plaats op de topscorerslijst.

Degradatieduel

Het enige onvervalste degradatieduel dat nog op de rol staat, is dat van 27 april tussen NAC Breda en RKC Waalwijk. NAC kan dan in eigen huis definitief afstand nemen van de gevarenzone, zodat de uitbeurt tegen PSV in de laatste speelronde niet meer van belang is. NAC moeten dan wel winnen en dat is inmiddels al negen wedstrijden op rij niet meer gelukt.

RKC sluit de reguliere competitie af met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen, dat tegen die tijd wellicht al met het hoofd bij de play-offs om Europees voetbal zit.

Voor NAC, RKC, NEC en Roda JC worden het dus spannende weken. Maar ook Heracles (14e) en zelfs Go Ahead Eagles (13e) en ADO Den Haag (12e) zijn nog niet definitief veilig, al moet het gek lopen willen die ploegen nog in de nacompetitie terecht komen.

STER Reclame