NOS NieuwsAangepast

Gevangen in Syrië: de hel op aarde

De VN heeft een rapport (.pdf) uitgebracht over martelingen in gevangenissen in Syrië: in die van de overheid en die van rebellengroepen. Het document leest als een beschrijving van de hel op aarde.

Het rapport van de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay, is gebaseerd op gesprekken met ex-gevangenen van beide partijen. Sommigen stonden op een lijst van gezochte personen, anderen waren op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, toen ze werden opgepakt.

Teennagels

Het rapport schrijft over een 30-jarige student die in handen was gevallen van de inlichtingendienst van de Syrische luchtmacht. Nadat hij in een gevangenis in Hama in elkaar was geslagen, werden bij hem plukken baardhaar uitgetrokken, zijn voeten werden verbrand en zijn teennagels uitgerukt.

Een 26-jarige vrouw vertelde de onderzoekers over ondervragingen die de hele nacht doorgingen, waarbij ze met elektriciteitssnoeren werd geslagen en haar tanden werden uitgetrokken. Ook werden zij en een andere vrouw een keer verkracht.

Rebellen

Niet alle gevangenen overleefden het geweld. In enkele gevallen werd de familie gedwongen om een verklaring te ondertekenen waarin staat dat hun familielid door rebellen werd vermoord.

Zeer zware martelingen komen ook in gevangenissen van rebellen voor. Mensenrechtenactivisten die daar onderzoek naar doen, lopen groot gevaar, omdat ze als aanhangers van de regering of van concurrerende rebellengroepen worden beschouwd.

Oproep

VN-commissaris Pillay wijst erop dat martelen een oorlogsmisdaad is. "Als het systematisch of op grote schaal wordt toegepast, wat in Syrië bijna zeker het geval is, wordt het ook een misdaad tegen de menselijkheid", zegt ze.

Ze roept beide partijen op om er onmiddellijk mee op te houden en gevangenen waar geen bewijzen tegen zijn, vrij te laten. De anderen moeten menselijk worden behandeld.

Ook wil zij dat de beheerders van de gevangenissen onaangekondigde bezoeken van internationale waarnemers toestaan, zodat die toezicht kunnen houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl