NOS NieuwsAangepast

UWV: record aan WW-uitkeringen

De economische crisis bezorgt de uitkeringsinstantie UWV een hoop werk. De oplopende werkloosheid leverde een record aan nieuwe WW-uitkeringen op en meer mensen om weer aan het werk te helpen.

Het UWV heeft vorig jaar 613.200 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt, soms voor een maand of een paar maanden. Het aantal is een stijging van 22 procent vergeleken met het jaar ervoor. Het vorige record was van 1995.

In totaal werd 21,4 miljard euro aan uitkeringen betaald aan 1,4 miljoen mensen met recht op een uitkering. Daarvan was eenderde WW'er en werd aan bijna een miljoen mensen een arbeidsongeschiktheid- en/of ziektewetuitkering betaald.

Zorgelijk

"Er zijn voorzichtige tekenen van economisch herstel", zegt voorzitter Bruno Bruins, "maar de situatie op de arbeidsmarkt is onverminderd zorgelijk".

Vorig jaar werden 241.800 WW'ers en 6600 jongeren met een arbeidsbeperking (Wajongers) dankzij het UWV aan het werk geholpen.

Er werden 11.000 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan geholpen, net zo veel als in 2012. 55-plussers komen moeilijk aan werk en krijgen extra ondersteuning. Het UWV probeert sinds de zomer van vorig jaar in 2,5 jaar tijd 60.000 oudere werklozen met een WW-uitkering aan een baan te helpen.

Werk.nl

De problemen met het online aanvragen van een WW-uitkering zijn van de baan, zegt het UWV. De website werk.nl kan de nieuwe aanvragen en wijzigingen verwerken.

Tegenwoordig verloopt 95 procent van de WW-aanvragen digitaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl