Oekraïens ultimatum verlopen

Aangepast

In Oekraïne is het ultimatum van interim-president Toertsjinov verlopen. Toertsjinov dreigde gisteren het leger in te zetten als de pro-Russische betogers om 08.00 uur hun bezetting van overheidsgebouwen niet hadden beëindigd.

De activisten zitten nog op hun plek en het Oekraïense leger rijdt nog niet door de straten, zegt correspondent David Jan Godfroid vanuit Donetsk. Dat is een van de steden in Oost-Oekraïne waar demonstranten gebouwen hebben ingenomen. "Hier in Donetsk gaan mensen gewoon op weg naar hun werk. Maar de spanning is enorm groot in de regio, want niemand weet wat er precies gaat gebeuren vandaag."

Burgerslachtoffers

Volgens Godfroid zal een eventuele militaire operatie niet heel zichtbaar verlopen. "Als het leger wordt ingezet, zullen het waarschijnlijk kleine commando-eenheden zijn en geen tanks of artillerie. Het gevaar op burgerslachtoffers is dan te groot."

De tijd van praten lijkt echter wel voorbij, denkt Godfroid: "Ik heb begrepen dat een eenheid van de nationale garde naar Slavjansk wordt gebracht. Het zou gaan om 350 reservisten, waar ook mensen bijzitten die hebben meegevochten op de barricades in Kiev tijdens de revolutie. Verder is bekend dat op de luchthaven hier in Donetsk een behoorlijk grote gespecialiseerde eenheid zit. Dus ze zijn er wel, maar ze laten zich niet overal zien."

STER Reclame