NOS NieuwsAangepast

Schadevergoeding in Spelonkzaak

De twee mannen die op Bonaire jarenlang onterecht vastzaten voor de moord op twee broers, krijgen hoge schadevergoedingen voor de gerechtelijke dwaling.

Nozai Thomas die 4,5 jaar onterecht vastzat, krijgt 487.000 euro. Andy Melaan krijgt 930.000 euro voor de acht jaar die hij in een cel doorbracht.

Alibi's

De Spelonkzaak gaat om de moord op twee broers op het strand van Bonaire. Uit nieuw onderzoek naar de alibi's van de twee veroordeelde mannen, bleek dat zij nooit bij de moord aanwezig konden zijn geweest.

Thomas en Melaan werden in 2005 tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld na valse bekentenissen. Advocaat Geert-Jan Knoops had om herziening van de zaak gevraagd; volgens hem waren de twee veroordeelde Bonairianen onschuldig.

Psychische schade

Dit is mogelijk de hoogste schadevergoeding die ooit op Bonaire is toegekend voor onterechte detentie. De gebruikelijke vergoeding is met een factor vijf verhoogd, vanwege de lage leeftijd van de mannen en de ernstige psychische schade die ze opliepen. Bovendien stelde het Openbaar Ministerie zich niet behulpzaam op.

In Nederland kregen de zwagers Wilco Viets en Herman du Bois die onterecht vastzaten voor de Puttense moordzaak, samen een bedrag van ruim 1,8 miljoen euro.

De hoogte van de schadevergoeding die Lucia de Berk kreeg, is nooit bekendgemaakt. De Berk werd onterecht veroordeeld voor het doden van ernstig zieke kinderen en bejaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl