Door Theo Verbruggen en Robert Bas

Het doodschieten van twee overvallers in Deurne was puur noodweer. Dat zegt de advocaat van het juweliersechtpaar Willy en Marina Sanders. "Het was een hel. Willy vocht voor zijn leven. Marina dacht dat haar man werd vermoord. Ze schoot in blinde paniek. Ze voelt zich nu een monster, zegt ze. Maar het kon niet anders", zegt Jan-Hein Kuijpers tegen de NOS.

Het is voor het eerst sinds de overval dat Willy en Marina Sanders hun verhaal vertellen. Via hun advocaat, want zelf zijn ze nog te aangedaan. Het is het verhaal dat ze afgelopen week ook afzonderlijk bij de politie hebben verteld.

"Ze willen rust. Ze willen geen demonstraties, geen extreemrechtse spandoeken, geen klopjacht op de mogelijke derde overvaller. Er is niet geschoten op twee Marokkaanse jongens, maar op twee overvallers. En dat vergeet een deel van Nederland. Daarom willen ze nu hun verhaal vertellen", zegt Kuijpers.

Toegangssluis

Die bewuste vrijdag 28 maart staat Marina achter de toonbank in de winkel als de jongste overvaller Abdel H. zich bij de toegangssluis van de winkel meldt. "Hij heeft een zonnebril op, zet die af en zoekt oogcontact met haar." Ze laat hem binnen. "Hij wil informatie over een horloge en steentjes die hij in de ring van het horloge wil laten zetten. Marina zegt: ik roep mijn man, want die heeft daar verstand van."

Willy is op dat moment in de ruimte achter de winkel aan het werk, in de ruimte waar de goudsmeden werken en waar de monitoren van de bewakingscamera's staan. Willy komt de winkel in en Marina blijft achter in de werkruimte.

Overleven

Even later gaat opnieuw de bel. "Willy kijkt naar de sluis en ziet een oudere jongen staan en die heeft een zwarte map onder zijn arm. Hij denkt in een flits van een seconde dat het de vertegenwoordiger is die eerder langs is gekomen en drukt op de knop om de deur te openen. Maar op het moment dat hij op die knop drukt, beseft hij dat het mis is."

De hel breekt los. "De tweede man trekt een wapen met geluiddemper en de eerste spuit met pepperspray. Absoluut foute boel dus. Willy stevent op de overvaller met het wapen af. Hij probeert het wapen af te pakken. Hij vecht voor zijn leven, grijpt het wapen, maar moet het weer loslaten."

"Hij komt op de grond terecht en wordt geschopt. Later stond een afdruk van de rubberzool van een van de overvallers nog in zijn gezicht. Het merk van de schoen was bijna te lezen, zo hard is hij geschopt. Maar hij heeft niets gevoeld, ook niet van de pepperspray. Hij vertelde me dat hij maar aan één ding dacht: ik moet overleven."

Russisch pistool

Ondertussen hoort Marina en ziet ze op de monitoren van de bewakingscamera's dat het helemaal mis gaat in de winkel. "Ze hoort hoe een van de overvallers roept "schiet hem kapot, schiet hem kapot" en denkt dat haar man wordt afgemaakt. Ze pakt uit een ruimte onder de kassa-lade een Russisch pistool, dat iemand in het uitgaanswereldje aan Willy had aangeboden nadat het paar al eens was overvallen, en wil de winkel in."

In de paniek krijgt ze de deur naar de winkel niet open. "Ze schiet er dan dwars doorheen, terwijl haar man aan de andere kant vecht met de overvallers. Ze krijgt de deur op een kier open, wringt haar wapen in de spleet en schiet nog eens. Ze ziet haar man in het bloed op de grond liggen, ziet een overvaller en denkt dat ze in zijn richting heeft geschoten", zegt Kuijpers.

Oog in oog

Uiteindelijk gaat de deur helemaal open. "En dan komt ze oog in oog te staan met een van de overvallers. Ze hebben de pistolen op elkaar gericht, maar zij schiet eerder. Hij wordt geraakt en valt om. Later blijkt dat de andere overledene al was geraakt door een van de eerdere kogels. Zo is het gegaan. Het was blinde paniek. Volgens Marina was er geen tijd om na te denken. Het was een kwestie van seconden. Ze dacht: Willy gaat eraan en daarna ik ook."

Volgens Kuijpers heeft Marina drie tot vijf keer geschoten. Een van de kogels treft ook Willy in zijn hand. Mogelijk is het projectiel eerst door een van de overvallers gegaan, maar dat moet nader onderzoek uitwijzen. "Maar dat hij door een kogel uit haar wapen is getroffen, geeft wel aan dat er sprake was van blinde paniek'", zegt Kuijpers.

Dochtertje

Na de dodelijke schoten gaat Marina naar huis, naar haar dochtertje. "Want ze dacht dat ze die voorlopig niet meer zou zien." Na negen minuten arriveert de politie. Marina komt terug bij de winkel, maar wordt eerst tegengehouden. "Pas als ze zegt dat zij heeft geschoten, laten de agenten haar door."

Marina en Willy Sanders zijn volgens advocaat Kuijpers zwaar aangeslagen door de gebeurtenissen. "Marina is aan de tranquillizers. Ze zit er helemaal doorheen. Ze voelt zich een monster. Ze vindt het verschrikkelijk dat twee jonge jongens dood zijn. Ze denkt de hele dag aan de ouders van die jongens."

Psychische hulp

Marina heeft volgens Kuijpers sinds de vorige overval altijd in angst geleefd. "Na de vorige overval heeft ze langdurig psychische hulp gehad en die moet ze nu weer krijgen." Het is maar de vraag of ze ooit weer in de winkel komt staan. Willy wil volgens zijn advocaat wel de draad weer oppakken.

Het paar hoopt dat de rust nu terugkeert. "Geen demonstraties, geen klopjacht op de mogelijke derde dader. Laat justitie zijn werk doen, want iedereen zal zien en ook kunnen bevatten waarom justitie straks geen vervolging instelt. Het kan wel zo zijn dat er een wapen is en geen vergunning, maar dat wil niet zeggen dat om deze situatie is gevraagd."

"Wonderlijk"

Kuijpers denkt dat het Openbaar Ministerie zodra het ballistisch onderzoek en het schotsporenonderzoek klaar is, snel zal besluiten niet verder te vervolgen. "Marina moet niet vervolgd worden voor het illegaal vuurwapenbezit. Hoe dat met Willy zit, zien we te zijner tijd wel. En daarnaast wordt Willy nu nog officieel verdacht van dubbele doodslag. Dat is natuurlijk een beetje wonderlijk als je geen pistool in handen hebt gehad en hebt moeten vechten voor je leven. Ik verwacht van justitie dat ze binnen nu en hele korte tijd die verdenking tegen Willy sowieso al laten vallen."

STER reclame