NOS SportAangepast

Kipchoge wint R'dam zonder record

De 34ste marathon van Rotterdam heeft een zege opgeleverd voor de Keniaanse favoriet Eliud Kipchoge. Na een race die niet volgens plan verliep, finishte hij in 2.05.00. Het gehoopte parkoersrecord uit 2009 (2.04.27) was al vroeg uit beeld.

Kipchoge profiteerde tot 35 kilometer van zijn landgenoot John Mwangangi, die was ingehuurd als gangmaker en het tempo bepaalde. De laatste zeven kilometer moest de voormalig wereldkampioen op de 5.000 meter het alleen doen.

In opvallende soepel tred maakte hij het karwei af, maar de kracht om nog onder de tijd te lopen die Duncan Kibet en James Kwambai vijf jaar geleden klokten, ontbeerde hij.

Zevende plaats Choukoud

Khalid Choukoud bekroonde een sterk marathondebuut met de zevende plaats in 2.10.51. Slechts achtmaal liep een Nederlander sneller op de marathon. "Dit is echt ongelooflijk. Ik heb hier echt geen woorden voor", zei hij. "Ik was een beetje onzeker over mijn debuut, maar na 30 kilometer voelde ik me nog zo sterk. Echt een droomdebuut."

Choukoud liep 35 kilometer samen op met landgenoot Koen Raymaekers, maar de oud-Nederlands kampioen stortte in de beruchte laatste zeven kilometer in en verloor in de slotfase veel minuten. Choukoud kwalificeerde zich met zijn tijd voor de EK in Zürich, maar hij weet nog niet of hij in augustus van start gaat.

Raymaekers baalde flink. "Het is me zwaar tegengevallen. Ik had de ideale voorbereiding, voelde me beter dan ooit en krijg dan zo'n dreun in de wedstrijd te verwerken. Ik heb alleen in mijn allereerste marathon meegemaakt dat ik van het ene op het andere moment geen energie meer had."

Onrust

De toppers gingen weg met als beoogde tijd 2.03.59. Onrust bij de drinkposten, valpartijen (Birhanu Gebry) en tegenvallende hazen (vooraan stapten twee van de drie vroeg uit) deden het tempo echter geen goed.

Twee landgenoten van Kipchoge kwamen als tweede en derde over de meet: Bernard Koech arriveerde in 2.06.08 en Bernard Kipyego noteerde 2.07.58.

Afework wint bij de vrouwen

De Ethiopische Abebech Afework was het snelst bij de vrouwen. Ze noteerde 2.27.50, ruim boven het parcoursrecord van landgenote Tiki Gelana uit 2012 (2.18.58). Guteni Shone, eveneens uit Ethiopië, liep de tweede tijd: 2.30.23. De Namibische Beata Naigambo werd derde in 2.31.00.

Ruth van der Meijden was de beste Nederlandse op de zesde plaats in een persoonlijke recordtijd van 2.35.15. Stefanie Bouma werd achtste in 2.37.54. Ook zij scherpte haar persoonlijke toptijd aan. Van der Meijden en Bouma voldeden tevens aan de teamlimiet voor marathon bij de EK in Zürich deze zomer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl