NOS Nieuws Opmerkelijk Aangepast

Jakhals Erik: domme actie

In de uitzending van De Wereld Draait Door was gisteravond te zien hoe jakhals Erik Dijkstra een bierflesje van grote hoogte op een rondvaartboot van de stichting Zonnebloem gooit. Het flesje raakt een vrouw op een haar na.

Na de uitzending stak een storm van verontwaardiging op. Noud van Rooij, directeur van de stichting Zonnebloem noemde de actie volledig gestoord.

Dijkstra zegt alle begrip te hebben voor de commotie die zijn "domme" actie heeft veroorzaakt.

"Ik interviewde de zanger van Rammstein. Die vroeg of hij zijn bierflesje naar beneden mocht gooien. In een poging om grappig te zijn voor een tv-item gooide ik zelf mijn flesje naar beneden. Ik dacht toen dat het grappig was, maar toen ik het gisteren in de uitzending terugzag, dacht ik: dit is helemaal niet grappig."

Stoeptegels

"Ik begrijp de ophef wel, het was een ontzettende stomme en onnadenkende actie en achteraf denk ik: hoe heb ik zo stom kunnen zijn om dat te doen? Het was een lichtgewicht aluminium fles en hij was ook leeg, het was niet een zware glazen bierfles. Ik dacht, ach, het is gewoon een soort veredelde plastic fles die toch al leeg is."

"Er is gelukkig niemand geraakt. Toen we het zaten te monteren, vonden we het nog grappig. Mensen associëren het met stoeptegels die van een viaduct worden gegooid. Die link had ik nog niet gelegd, maar ik snap het wel. Dit had gewoon nooit mogen gebeuren, we hadden het ook niet uit moeten zenden. Ik had het gewoon nooit moeten doen."

Excuses

"De VARA heeft gezegd dat zij het een enorm domme actie vindt en dat ik er zelf op moet reageren en niet de eindredacteur van DWDD, het is mijn fout."

"Ik heb telefonisch contact gehad met de directeur van De Zonnebloem en heb uitgebreid mijn excuses aangeboden. Het is een hele domme actie, maar ik vind het nog extra vervelend dat ik een boot heb geraakt met mensen met een lichamelijke beperking."

"De directeur van stichting Zonnebloem stelde voor dat ik een of twee dagen zou meelopen, om het een beetje goed te maken en te zien wat voor werk ze doen. Ik heb gezegd dat ik dat heel graag zou doen."

STER reclame