NOS NieuwsAangepast

Bisdom hield misbruik Gijsen stil

Het bisdom Roermond wist al op 11 februari dat oud-bisschop Jo Gijsen kinderen heeft misbruikt in de tijd dat hij nog kapelaan was in Zuid-Limburg.

Het bisdom koos ervoor deze informatie niet naar buiten te brengen, erkent een woordvoerder. "Vanaf het moment dat de uitspraak wordt gepubliceerd op de site van de klachtencommissie is het openbaar. Met het oog op de slachtoffers doen we daar verder niets mee. Pas als de slachtoffers zelf naar buiten treden, reageren wij. Maar het is aan hen om te besluiten of ze dat wel of niet doen."

Tegen de oud-bisschop waren bij de Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk twee klachten ingediend over het betasten van de geslachtsdelen van twee minderjarige jongens tussen 1958 en 1961.

Verklaring

De slachtoffers, die ook op 11 februari waren geïnformeerd over de uitspraak, zijn door het bisdom uitgenodigd voor een gesprek met de bisschop.

Het bisdom had al langere tijd een verklaring klaarliggen voor als een journalist zou bellen over de uitspraak. Dat gebeurde gisteren pas toen het Katholiek Nieuwsblad een reactie vroeg. De slachtoffers waren wel eerder op de hoogte gesteld.

Grote dreun

Volgens de woordvoerder was het stilhouden van de zaak niet bedoeld om het imago van de kerk te beschermen. "Wij zijn er al lang overheen dat het imago van de kerk beschermd moet worden. Er zijn in het verleden verschrikkelijke dingen gebeurd."

Guido Klabbers, voorzitter van de slachtofferkoepel noemt het "een grote dreun voor de slachtoffers" dat de zaak werd stilgehouden door het bisdom. "Het toont aan dat openheid bij de Rooms Katholieke Kerk nog steeds ver te zoeken is."

Klabbers heeft binnenkort een afspraak met de bisschop. Hij wil hem vragen wanneer de kerk "nu eindelijk overgaat tot transparantie", de slachtoffers gaat steunen en wanneer de kerk slachtoffers actief gaat oproepen om seksueel misbruik te melden bij de klachtencommissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl