NOS NieuwsAangepast

Google Maps tekent nieuw lijntje om de Krim

Terwijl de G7 nog bezig is met sancties tegen Rusland wegens de inlijving van de Krim, en Oekraïne de Krim nog niet heeft opgegeven, heeft Google Maps in Rusland zich erbij neergelegd. Op de kaart is de Krim Russisch grondgebied, meldt Russia Today.

Maps.google.ru

Dit is dus zoals de Russen de kaart zien. In andere plekken van de wereld heeft de Krim een rood lijntje, om aan te geven dat er iets met de grens aan de hand is. "In landen waar we een lokale versie van Google Maps hebben, volgen we de lokale wetten over grensgebieden en namen", zei Google Rusland tegen persbureau ITAR-TASS.

Maps.google.com

Volgens RT is dat alleen nog niet gebeurd met de plaatsnamen op de Krim. De hoofdstad Simferopol wordt nog steeds aangegeven als, 'Simferopol, Krim, Oekraïne'.

Opdracht van Doema

Eind maart gaf de Russische Doema al opdracht om te checken hoe Google de Krim aanmerkt. Ook Bing van Microsoft en de Russische Wikipedia werden gecontroleerd.

Overigens doet Google het ook zo bij andere ruzies over grensgebieden; in verschillende landen kan je verschillende grenzen zien. Ook bij de Russische zoekmachine Yandex werkt het zo: voor Oekraïense bezoekers is de Krim Oekraïens, voor Russische bezoekers Russisch.

National Geographic zou de Krim na de annexatie als grijs gebied weergeven, als in 'hier zijn we nog niet uit'. Dat lijkt alleen nog niet gebeurd te zijn.

National Geographic

Grondwet

Sinds 21 maart beschouwt Rusland de Krim als Russisch, toen was al het papierwerk voor de annexatie compleet. Vandaag is de nieuwe grondwet van de Krim ingegaan, waarmee het onderdeel is van de Russische Federatie.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl