Het kabinet wil dat burgers en bedrijven zich meer met natuur in hun omgeving gaan bemoeien zodat de overheid zich meer met de grote lijnen kan bezighouden. Dat staat in de 'Natuurvisie' van staatssecretaris Dijksma.

Daarnaast moet economische groei met natuurbehoud worden gecombineerd, in plaats van dat ze gezien worden als tegenpolen. "In een natuurgebied kan een hoop niet. Maar je kunt je ook afvragen: wat kan wel." Als voorbeeld noemt Dijksma recreëren in een waterwin-gebied.

Ook wordt het begrip 'natuur' wat Dijksma betreft verruimd. Een stuk landbouwgrond met een strook veldbloemen er omheen is ook 'natuur' volgens die nieuwe definitie.

Vleermuis

Dijksma wil ook af van het imago dat de overheid een zweverige natuurbeschermer is, die economische activiteiten tegenhoudt zodra er een zeldzame vleermuis of kikker op een bouwterrein gevonden wordt.

"We gaan niet langer micromanagen op de laatste soort", zegt Dijksma. In plaats daarvan wil zij grote natuurgebieden waar soorten zonder hulp kunnen overleven. Daar geeft het kabinet deze kabinetsperiode 1 miljard euro aan uit.

Groen dak

Burgers en bedrijven voelen zich volgens het kabinet meer betrokken bij natuurbehoud. Ze leggen een buurtmoestuin aan, nemen een groen dak of planten bomen in hun straat.

Ook bedrijven en ondernemers zijn in toenemende mate bezig met duurzaamheid en groene economie. Zoals nestelwanden voor zwaluwen in een haven en boeren die met bepaalde bloemensoorten bijen lokken.

Volgens de nieuwe definitie van Dijksma is dat allemaal natuur. Het kabinet trekt 10 miljoen euro uit voor het steunen van dit soort initiatieven.

STER reclame