Corporaties zijn positief over de plannen van minister Blok voor Wonen om tijdelijke huurcontracten mogelijk te maken. "We zien dit als één van de instrumenten om de situatie op de woningmarkt te verbeteren en doorstroming te stimuleren," zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Aedes.

De corporaties zijn niet van plan om overal tijdelijke contracten in te voeren zodra het mogelijk wordt. "We kunnen dit instrument lokaal inzetten om knelpunten op de huurmarkt op te lossen."

Eén van de corporaties die tijdelijke huurcontracten willen invoeren is Stadgenoot in Amsterdam. Daar loopt de wachttijd voor een sociale huurwoning vaak op tot 8 à 10 jaar. De corporatie wil met tijdelijke contracten jongeren tot 30 jaar sneller een woning kunnen aanbieden.

Snelloket

"De sociale huurmarkt zit ontzettend vast, veel jonge mensen komen naar de stad," zegt directeur Gerard Anderiesen. "Wij willen twee wachtrijen creëren: één voor een gewone woning met een gewoon contract en een soort snelloket waarbij je niet tien jaar hoeft te wachten, maar dan ook een tijdelijk contract krijgt. En als dat afloopt moet je een volgende stap zetten in je wooncarrière. Je hebt dan voor vijf jaar een plek in de stad, daarna verdien je waarschijnlijk meer en kun je jezelf redden."

Huisuitzetting

De Woonbond, de organisatie die opkomt voor de rechten van huurders, ziet niets in de plannen van minister Blok. "Dit leidt ertoe dat er straks een groep huurders ontstaat die minder bescherming heeft dan andere huurders," zegt een woordvoerder.

"Zij hebben ook het recht om beschermd te worden tegen huisuitzetting. Om het tekort aan woonruimte voor starters op te lossen, moeten er meer betaalbare woningen worden bijgebouwd. Met deze maatregel speel je huurders tegen elkaar uit." De bond vreest dat huurders na een contract van 5 jaar geen andere woning vinden.

STER reclame