NOS NieuwsAangepast

Niet-vakbondslid in pensioenraad

Het is niet-vakbondsleden gelukt om een plaats te krijgen in de deelnemersraad van een pensioenfonds. Bij het ambtenarenfonds ABP zijn na een verkiezing zeven mensen in de raad gekomen die niet verbonden zijn aan een vakbond.

Het was voor het eerst dat ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, een verkiezing hield om de deelnemersraad samen te stellen. Voorheen benoemden vakbonden de leden.

Meer verkiezingen

Van de negentien zetels voor actieve deelnemers gingen er vijf naar niet-vakbondsleden. Van de dertien zetels voor pensioengerechtigde deelnemers waren er twee voor onafhankelijke leden.

De pensioenwereld verwacht dat de komende tijd veel meer pensioenfondsen onafhankelijke deelnemers toelaten in hun raden. Door de veranderende regelgeving kunnen pensioenverkiezingen nu worden afgedwongen.

Lage opkomst

Door de verkiezing is de gemiddelde leeftijd van de pensioenraad van het ABP gedaald naar 47 jaar. Volgens het pensioenfonds is dat ook de gemiddelde leeftijd van de actieve pensioendeelnemers en daarom een goede afspiegeling.

Veel animo voor de verkiezingen was er niet. Van de ruim 1,8 miljoen stemgerechtigden bracht nog geen 5 procent z'n stem uit. Het pensioenfonds gaat onderzoeken hoe de volgende keer de opkomst kan worden verhoogd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl