NOS NieuwsAangepast

Burgers tegen Plasterk naar EHRM

De actiegroep Burgers tegen Plasterk doet mee aan een Britse procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Britse actiegroepen willen een verbod op het systematisch en grootschalig aftappen van internetverkeer door Britse inlichtingendiensten.

Burgers tegen Plasterk wil dat Nederland stopt met het gebruik van informatie die in strijd met de wet is verkregen. Dat kan het geval zijn als die informatie door een buitenlandse inlichtingendienst als de Amerikaanse NSA en het Britse GCHQ aan Nederland is doorgespeeld.

Snel uitspraak

Christiaan Alberdingk Thijm van Burgers tegen Plasterk zei in Nieuwsuur dat de Britse actiegroepen voor dezelfde zaak strijden als de zijne. Door zich bij de Britten aan te sluiten, hoeft de Nederlandse actiegroep niet eerst naar de Nederlandse rechter. Dat scheelt jaren van procederen.

De verwachting is dat het Europees Hof niet veel tijd nodig heeft om tot een beslissing te komen. Mogelijk komt die al begin volgend jaar. Omdat de actiegroep de situatie in Nederland heeft toegelicht, is de uitspraak naar alle waarschijnlijkheid ook van belang voor Nederland.

Goede stap

Minister Plasterk heeft in de Tweede Kamer gezegd dat buitenlandse inlichtingendiensten waarmee wordt samengewerkt voortaan de mensenrechten moeten respecteren. Dat wordt bij wet vastgelegd. Alberdink Thijm vindt dat een stap in de goede richting, maar liever had hij gezien dat Nederland helemaal niet meer met de NSA samenwerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl