NOS NieuwsAangepast

Functioneren NZa onderzocht

Er komt een commissie die onderzoek gaat doen naar het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is een dossier van een klokkenluider, waarover NRC Handelsblad op het punt stond te publiceren.

De commissie komt onder leiding van Hans Borstlap, lid van de Raad van State. Hij gaat met name de ICT-veiligheid onderzoeken en de vertrouwelijkheid van dossiers.

De minister schrijft in de brief dat er een omvangrijk dossier blijkt te bestaan, samengesteld door een klokkenluider. Deze oud-medewerker van de NZa maakt daarin melding van gebreken in de beveiliging van vertrouwelijke gegevens bij de NZa. Hij schrijft ook over beoordelingen die over hem zijn opgesteld en hij stelt de integriteit van het handelen van de NZa als organisatie aan de orde.

NRC Handelsblad

De voorzitter van de Raad van Bestuur van de NZa heeft de minister gisteren van het bestaan van het dossier op de hoogte gesteld, naar aanleiding van vragen van NRC Handelsblad. De krant stond op het punt te publiceren over de interne klokkenluider. De medewerker heeft op 22 januari zelfmoord gepleegd.

Het dossier van 600 pagina's en een CD-rom zijn in het bezit gekomen van de NZa doordat de medewerker een bezwaarprocedure was gestart naar aanleiding van een negatieve beoordeling over zijn functioneren.

Maatregelen

Minister Schippers schrijft dat de NZa maatregelen heeft genomen, onder meer om de veiligheid van vertrouwelijke gegevens te verbeteren. De commissie-Borstlap gaat ook die getroffen maatregelen beoordelen.

De NZa zegt dat zij alle medewerking verleent en zich toetsbaar en transparant zal opstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl