NOS NieuwsAangepast

KPN-stichting heeft Slim in vizier

Het is rustig geweest rond KPN sinds de mislukte overnamepoging van het Mexicaanse América Móvil. Maar over precies een week kan het zomaar weer heel spannend worden. Het bedrijf van multimiljardair Carlos Slim mocht, volgens de regels van toezichthouder AFM, een half jaar lang geen nieuw bod uitbrengen. Volgende week woensdag loopt die periode af en hebben de Mexicanen hun handen weer vrij.

De man die de overname van de Mexicanen wist te voorkomen, zat vanmiddag op de eerste rij tijdens de aandeelhoudersvergadering van KPN. Jacques Schraven, voormalig topman van Shell, is voorzitter van de Stichting Preferente Aandelen KPN.

Met die stichting kon hij vorig jaar een beschermingswal oprichten en de overname frustreren. Hij verwacht niet dat de Mexicanen volgende week meteen zullen toeslaan. Maar "wij slapen met één oog open en kunnen zo weer in actie komen", zegt Schraven.

Mexicaanse commissaris

América Móvil heeft het afgelopen half jaar een flink pakket KPN aandelen verkocht. Het belang van de Mexicanen in KPN ging van bijna 30 naar ruim 26 procent. Ruim genoeg nog om twee commissarissen te kunnen behouden en dus greep te houden op de strategie van KPN.

Carlos García Moreno Elizando, de financiële topman van América Móvil, was als enige aanwezig vanmiddag maar hij luisterde alleen maar. Over zijn plannen met het Nederlandse telecombedrijf kregen de andere aandeelhouders niets te horen.

Activistische aandeelhouders

Dat het weer zomaar spannend kan worden rond KPN blijkt uit de komst van twee nieuwe grote aandeelhouders: Franklin Resources en Paulson. Twee activistische aandeelhouders die ieder honderden miljoenen hebben geïnvesteerd met maar één doel: veel geld verdienen. John Paulson, berucht van een poging om machinebouwer Stork op te splitsen, heeft in een interview gezegd dat hij overnames verwacht in de Europese telecomsector.

KPN-topman Eelco Blok voert al lange tijd gesprekken met Paulson, zei hij vanmiddag op de aandeelhoudersvergadering. "Die gaan over algemene onderwerpen, de voortgang van de business en de strategie." Die gesprekken voert hij met alle aandeelhouders. "Zij geven dan hun visie", zei Blok. Meer wilde hij er niet over kwijt.

KPN zelfstandig

De topman heeft eerder laten weten dat hij nog altijd gelooft in een toekomst voor KPN als zelfstandig bedrijf. Gisteren vierde KPN een feestje, omdat de landelijke dekking van het 4G-netwerk bereikt was. Vandaag schetste hij de aandeelhouders waarom hij zoveel vertrouwen heeft.

KPN heeft grote investeringen gedaan, maar nu kan er geoogst worden, stelde Blok. En hij wordt daarin gesteund door zijn raad van commissarissen, zo bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering. De commissarissen, onder wie de Mexicaanse, gingen unaniem akkoord met de verlenging van zijn aanstelling als topman van KPN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl