NOS NieuwsAangepast

Uitstel energiemissie Rusland

De energiemissie onder leiding van minister Kamp naar Rusland is voorlopig van de baan. Het kabinet heeft besloten om de handelsreis, die in mei zou plaatsvinden, uit te stellen vanwege de ontwikkelingen in Oekraïne en met name in het oosten van dat land.

De Europese Unie bezint zich opnieuw op de betrekkingen met Rusland en minister Timmermans zegt dat het besluit in dat licht moet worden bezien. "Een succesvolle missie is in het huidige klimaat niet goed mogelijk. Daarom is het beter de missie tot nader order uit te stellen."

Geen sanctie

Hij benadrukt dat er geen sprake is van een sanctie tegen Rusland. "Sancties zijn echt het laatste middel en ik wil er alles aan doen om te voorkomen dat we sancties moeten nemen."

Verder zegt hij dat de missie zeker doorgaat, maar op een later tijdstip. "De reis verdient een gedegen voorbereiding en dat is op dit moment niet goed mogelijk."

Escalerend

De energiemissie met Nederlandse ondernemers was bedoeld om de economische banden met Russische gasbedrijven aan te halen. Tot nu toe zei minister Kamp steeds dat de voorbereidingen doorgingen, omdat Europa nog niet had besloten om de sancties tegen Rusland in te stellen.

SP-Kamerlid Van Bommel vindt dat het kabinet nu voor de muziek uitloopt. Hij vreest dat het niet laten doorgaan van de missie escalerend werkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl