NOS NieuwsAangepast

Herstart Philip Morris "in diepe rouw"

Door verslaggever Nicole le Fever

Van strijdlust geen spoor aan de poort van Phillip Morris in Bergen op Zoom. Verslagen gaan de mensen weer aan het werk. De eerste keer na de onheilstijding van vrijdag. De sigarettenfabrikant stopt de productie in Nederland en de meeste mensen staan dan op straat.

"Het is moeilijk motivatie te vinden", zegt een oudere werknemer. Hij werkt, net als zovelen in Bergen op Zoom, al tientallen jaren bij het bedrijf. Maar ze moeten wel. Nu ontslag nemen zou hun uitkering in gevaar brengen. En een goed sociaal plan is het enige waar de mensen nog op rekenen.

Koud en kil

Gerry Leenders wil nog wél vechten. Hij is voorzitter van de ondernemingsraad. Samen met de vakbond hoopt hij het aantal ontslagen wat te beperken. "Men is koud en kil met ons omgesprongen. Ik ben pissed", zegt hij aangeslagen.

Hij is geboren en getogen in Bergen op Zoom en werkt 31 jaar bij het bedrijf. "Ik had het er met mijn vrouw over. Iedereen heeft er hier mee te maken. In elke straat werkt wel iemand bij Philip Morris."

"De eigenaar van sportschool waar ik dit weekend naartoe ging om stoom af te blazen, barstte in tranen uit. Hij is bang zijn personeel te moeten ontslaan. De sportschool leeft van Philip Morris."

De bakker

De klap komt hard aan in Bergen op Zoom. De bakker die voor de broodjes zorgt, de vervoerder, het restaurant tegenover het bedrijf, de schoonmakers; velen zullen de pijn voelen de komende jaren.

Ondertussen wordt in de winkelstraat druk gespeculeerd over de redenen voor sluiting van de fabriek. Ze hadden ook niet moeten staken, het ziekteverzuim is te hoog en de productie lager dan in andere landen, stromen de geruchten.

"Onzin", zegt Jet Grimbergen van vakbond FNV. De staking in januari heeft niets met de onheilstijding te maken. De cao-afspraken die zijn afgedwongen zijn niet beter dan in andere landen. En de staking duurde maar twee dagen. Maar de geruchten blijven de ronde doen.

Geheime afspraak?

Eerst wil de vakbond zeker weten dat het tij niet meer te keren is. Daarna volgen gesprekken over een sociaal plan. Daartoe is het bedrijf verplicht. "Er schijnen geheime afspraken gemaakt te zijn met de Belastingdienst." Als dat zo is, dan mogen de werknemers nu de belastingvoordelen ontvangen, redeneert de bond.

Tot oktober blijft de fabriek draaien. En moeten de werknemers gewoon aan de slag. "Het is binnen net zo koud als buiten. Net alsof er iemand dood is. Een begrafenisstemming. Het is onwerkelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl