Peilingwijzer: PVV stabiliseert zich

time icon Aangepast

De Peilingwijzer laat deze week zien dat de terugval van de PVV tot stilstand is gekomen. De partij stabiliseert zich op 20 tot 24 zetels.

Ruim een half jaar lang, van augustus vorig jaar tot maart dit jaar, was de PVV in de Peilingwijzer de grootste partij. De voorsprong op vooral de VVD slonk al in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Dat ging verder na het optreden van partijleider Geert Wilders op de verkiezingsavond en het vertrek van PVV-vertegenwoordigers in de dagen erna. De partij zakte naar de derde plaats, achter D66 en de VVD.

Deurne

De PVV handhaaft zich nu achter D66 (23-27 zetels) op een gedeelde tweede plek met de VVD (22-26). Dat de PVV niet verder terugvalt, verbaast politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, niet. Na de roerige week na 19 maart was er geen groot nieuws dat PVV-kiezers op grote schaal kon doen afhaken. Aan het vertrek van PVV-vertegenwoordigers kwam een eind en de massale aangiftes tegen Geert Wilders zullen de trouw van zijn aanhangers eerder hebben versterkt dan verzwakt, denkt Louwerse.

Louwerse vermoedt dat iets dergelijks ook geldt voor de verhitte discussie rond de roofoverval in Deurne, waarbij twee verdachten van Marokkaanse afkomst om het leven kwamen. Op basis van de Peilingwijzer kunnen geen duidelijke conclusies worden getrokken over het politieke effect daarvan .

PvdA op afstand

De peilingen laten deze week ook verder nauwelijks verschuivingen zien. Na de PVV volgen nog steeds de SP (19-23 zetels) en het CDA (17-21). De PvdA blijft op duidelijke afstand van die twee zesde (11-15 zetels).

De NOS publiceert iedere woensdag De Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse. In de Peilingwijzer worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter De Peilingwijzer is te vinden op de website van Louwerse.

STER Reclame