Verslaving aan de drug ghb kan het leven volledig ontwrichten. Dat gebeurde ook bij de 49-jarige Fred. Het gebruik van xtc leidde bij hem tot een zware ghb-verslaving. "Ghb heeft me alles gekost: mijn vrouw, mijn kinderen en mijn sociale contacten", zegt hij tegen verslaggever Paul Sanders.

Hoe begon je drugsgebruik?

"Het begon in de swingwereld, de wereld van parenclubs, partnerruil en thuisfeestjes. Je begint zo'n avond vaak met xtc en om het effect daarvan wat te verzachten neem je later wat ghb. De eerste keer was het erg prettig. Je vindt alles en iedereen lief, kleuren en geluiden worden mooier en grenzen vervagen. Dat is het effect van ghb, in het begin.

Maar het katergevoel dat xtc geeft, is erg vervelend. Zo hoog als je gaat, zo diep ga je vaak ook. Als je kinderen hebt en een baan en je moet de volgende dag weer gewoon aan de bak, dan is het verleidelijk om een beetje ghb te nemen zodat je je weer gewoon voelt. Want dat is dan het effect: je kunt weer redelijk functioneren."

Wanneer dacht je: ik ben verslaafd?

"Je begint met een slokje ghb, dat is voldoende, maar voor je het weet, heb je het elke dag nodig om überhaupt de week door te komen. De huidige maatschappij vraagt veel van je en om mijn werk te kunnen doen of de druk van de kinderen aan te kunnen, had ik het zelfs overdag bij me en moest ik tussendoor slokjes nemen.

Mijn vrouw en ik gebruikten eerst allebei. Ook om in slaap te vallen. Maar dan ga je opeens merken dat je na een paar uur wakker wordt en ghb nodig hebt om verder te slapen. Op een gegeven moment had ik het de hele dag nodig, om de twee uur. Dat zijn twaalf shots per dag, gewoon om de dag door te komen."

Hoe uit de verslaving zich?

"Als je het niet gebruikt, ga je trillen en zweten en word je angstig. Die angst kan echt erg zijn en dan is het verleidelijk om die snel met een paar milliliter ghb op te lossen. Je merkt het als het je helemaal gaat beheersen en je steeds bezig bent met het volgende shot en of er wel voldoende in huis is.

Eerst hebben we thuis geprobeerd om het af te bouwen, maar dan komen al snel de smoesjes om het toch te gebruiken. Je denkt heel lang dat je het in de hand hebt. En als je erachter komt dat dat niet zo is, ben je al een heel eind heen."

Wanneer besloot je er echt iets aan te doen?

"Dat hebben mijn vrouw en ik samen besloten. Eerst is mijn vrouw afgekickt. Toen het mijn beurt was, heb ik mijn hakken in het zand gezet. Ik zou het zelf wel oplossen. Maar dat lukte natuurlijk niet en toen is er professionele hulp ingeschakeld.

Ik zit nu twee weken in de afkickkliniek en heb nog maar een paar milliliter afgebouwd. Het zweten en het steeds ermee bezig zijn, is heel erg lastig. Het is een heel pittige verslaving. Vandaag had ik een slechte dag. Ik was trillerig, beverig en benauwd om onder de mensen te komen. Ook had ik een paar keer een angstaanval."

Wat heeft ghb jou gekost?

"Eigenlijk alles. Mijn vrouw wil niet verder met me en mijn kinderen heb ik al negen weken niet gezien. Een scheiding betekent het verkopen van je huis en dat wil in deze crisistijd zeggen dat je eindigt met een schuld. Je verliest er alles mee. Alles. Maar het belangrijkste voor mij is mijn gezin."

Ben je bang voor een terugval na je afkickperiode?

"De terugval is enorm groot bij ghb-verslaving; 80 procent gaat weer gebruiken. Maar dat kan ik me niet meer voorstellen. Want als ik niet meer gebruik, heb ik in ieder geval de kracht om terug te halen wat ik kwijt ben.

Ik wil heel graag met mijn kinderen in contact blijven en voor hen weer een vader zijn op wie ze trots kunnen zijn. En voor wie ze zich nu moeten schamen omdat hij als een junk in een kliniek zit. Dat zal de drijfveer zijn. En daar past dit middel gewoon niet bij.

Ik zie best op tegen de toekomst, maar ik heb er wel zin in en ik geloof er ook in. Ik heb de zaak tot de grond toe afgebroken. Dat betekent een braakliggend stuk grond en daar is ook weer op te bouwen. Daar vertrouw ik op en er zijn genoeg mensen om me heen die daarbij willen helpen."

STER reclame