NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Wijnboer weigert gif en krijgt boete

De biologische wijnboer Emmanuel Giboulot uit de Bourgogne weigert zijn wijnranken preventief te besproeien met pesticiden om een uitbraak van de ziekte flavescence doreé tegen te gaan. Daarom legde de rechter in Dijon hem gisteren een boete van duizend euro op, waarvan de helft voorwaardelijk.

De ziekte is gesignaleerd in het naburige departement Saône-et-Loire en alle wijnboeren kregen de opdracht van de overheid om preventief chemische bestrijdingsmiddelen te sproeien. Giboulot en zijn familie verbouwen sinds 1970 op biologische wijze druiven en hij wil niet aan zijn principes tornen.

"Het bestrijdingsmiddel is giftig. Het kan gevolgen hebben voor iedereen die het inademt of ermee in aanraking komt. Tevens zijn de pesticiden slecht voor bijen, ze gaan eraan dood."

Asociaal

Ilja Gort, de bekende Nederlandse wijnboer die in de Franse Bordeauxstreek een wijngaard heeft, noemt Giboulot asociaal. "Hij heeft principes, maar gaat voorbij aan het algemeen belang."

De flavescence doreé is een bacteriële ziekte met een vernietigende werking voor de wijngaard. "De ziekte kan in vrij korte tijd de hele wijngaard besmetten en tast de plant en de wortel aan, zodat de druif niet meer kan groeien en dan is je hele oogst verloren."

Gort sproeit zelf al jaren bestrijdingsmiddelen tegen deze ziekte en vindt dat juist in de Bourgogne dit ook moet gebeuren. "Met name in de Bourgogne is belangrijk dat boeren samenwerken, want er zijn vele kleine wijngaarden, waarbij de kans op besmetting groot is."

Alternatieven

Er zijn ook biologische alternatieven voor de bestrijding, maar ook die weigert Giboulot te gebruiken.

Zijn principes krijgen bijval, 450.000 mensen hebben een petitie getekend en 125.000 mensen steunen zijn Facebooksite. Tijdens de rechtszaak kreeg hij bijstand van een parlementslid van de Groenen.

Gort denkt dat het probleem met de flavescence doreé over een aantal jaar uit de wereld is. In Frankrijk wordt geëxperimenteerd met druiven die resistent zijn voor de ziekte. "Die zijn er over een paar jaar zeker", aldus Gort.

Giboulot kondigt in de krant Le Monde aan in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

STER reclame