NOS NieuwsAangepast

Huurgrens sociale huur bevroren

De huurgrens voor de duurste sociale woningen gaat voorlopig niet verder omhoog. Dat hebben VVD en PvdA afgesproken. Het betaalbaar houden van de woningen was een wens van de PvdA. In ruil daarvoor komt er meer zekerheid voor investeerders om huurwoningen te bouwen met een huurprijs vanaf 700 euro, waar de VVD groot voorstander van is.

Indexatie

Volgens de PvdA wordt het voor mensen in een sociale huurwoning steeds moeilijker om de huur op te brengen omdat die door indexatie elk jaar hoger wordt. "Als we niet oppassen en ver in de 700 euro schieten, dan kunnen veel mensen een sociale huurwoning niet betalen", zegt PvdA-Kamerlid Monasch. Hij wijst erop dat sommige mensen nog huurtoeslag nodig hebben om de huur te kunnen betalen. "699 euro, dat is het maximum", zegt Monasch.

In Individuele gevallen kan de huur van een sociale huurwoning nog wel boven de 700 euro schieten, bijvoorbeeld als iemand al lang in een woning zit. De feitelijke maximale huur wordt dan bepaald door een puntensysteem in het woning waarderingsstelsel.

Monasch wees er vanochtend op dat als de sociale huurgrens de komende jaren gelijk blijft, er ook meer woningen gebouwd worden voor de vrije sector met een huur net boven de 700 euro. Deze woningen zijn dan geschikt voor de middeninkomens die net te veel verdienen om een sociale huurwoning te betrekken.

VVD

VVD-Kamerlid Van der Linde noemt het plan "een uitstekend idee". "Er is een groot gebrek aan met name huurwoningen tussen de 700 en 1000 euro", zegt hij.

Van der Linde wil dat woningcorporaties zich toeleggen op hun kerntaak, "betaalbare woningen bouwen voor de kleine portemonnee. En daarboven, vooral in het segment tussen de 700 en 1000 euro, moeten investeerders meer gaan bouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl