NOS NieuwsAangepast

Opstelten kent bedrag Cees H. niet

Minister Opstelten weet niet wat er precies is overgemaakt aan drugsbaron Cees H. In een brief aan de Kamer schrijft hij dat hij inmiddels bij het OM om een afschrift heeft gevraagd, maar dat het lastig is om dat boven tafel te krijgen.

In een Kamerdebat in maart stelde Opstelten dat de deal met H. om zo'n 2 miljoen gulden draaide. Van dat bedrag moest de crimineel 750.000 overmaken aan de staat. De rest, zei Opstelten toen, is overgemaakt naar een rekeningnummer dat Cees H. heeft opgegeven.

In de brief van vandaag schrijft de minister. "Over wat feitelijk is overgemaakt, heb ik met uw Kamer niet gesproken". Hij zou inmiddels navraag hebben gedaan bij het College van Procureurs Generaal. "Dat is nog in afwachting van de resultaten hiervan. Over de uitkomsten zal ik u informeren."

"Onjuist geïnformeerd"

In de eerste berichten van Nieuwsuur over de drugsdeal werd gesproken over 5 à 6 miljoen gulden. De voormalige advocaat van Cees H., Piet Doedens, herhaalde dat bedrag vrijdag nog eens in een interview met de Volkskrant. Hij zei dat Opstelten de Kamer onjuist heeft geïnformeerd.

Opstelten schrijft aan de Kamer dat hij de uitlatingen van Doedens niet kan plaatsen. Volgens zijn informatie was de waarde van het te vorderen bedrag ten tijde van de inbeslagname gedaald naar zo'n 2 miljoen gulden.

Veel vragen

D66-Kamerlid Berndsen vindt dat de brief van Opstelten meer vragen dan antwoorden geeft. Zij vroeg een debat aan, maar kreeg onvoldoende steun. Veel Kamerleden zeiden dat ze meer tijd nodig hebben om de brief goed te lezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl