Andreas Mölzer heeft zich dinsdag teruggetrokken als lijsttrekker voor de uiterst rechtse Oostenrijkse partij FPÖ bij de Europese verkiezingen op 25 mei. Mölzer zei onlangs dat het beleid van nazi-Duitsland liberaal is, in vergelijking met de regelzucht van de Europese Unie.

Ook vond hij dat de Europese Unie "een verzameling negers" dreigt te worden die het arbeidsethos van Duitsers en Oostenrijkers missen.

PVV

De FPÖ is een van de partijen waarmee de PVV van Geert Wilders in het Europees Parlement wil samenwerken. Mölzer was een van de twee lijsttrekkers van de partij.

Andreas Mölzer zegt in een schriftelijke verklaring aan het Oostenrijkse persbureau APA dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker omdat hij het vertrouwen van zijn partij heeft verloren.

Ravenzwarte

In een artikel in een tijdschrift klaagde Mölzer (61) dat veel Oostenrijkers eruitzien als de "ravenzwarte" voetballer David Alaba die voor het nationale team uitkomt. "Je zou naar een verzorgingshuis moeten gaan om nog 'echte Oostenrijkers' tegen te komen."

De uitspraken van Mölzer vielen niet goed binnen zijn partij. Die probeert van zijn extreem-rechtse reputatie af te komen om voor gematigde kiezers aantrekkelijk te zijn.

STER reclame