NOS NieuwsAangepast

"NL moet met Snowden praten"

Nederland moet de inzichten van NSA-klokkenluider Edward Snowden gebruiken bij het maken van nieuwe wetgeving voor de geheime diensten. Dat bepleit Hans de Zwart van Bits of Freedom, de organisatie die opkomt voor digitale burgerrechten.

Snowden wordt vandaag gehoord door parlementariërs van de Raad van Europa. "Het is heel goed dat de Raad naar hem wil luisteren. We hopen dat de Nederlandse regering dat ook gaat doen", zei De Zwart in het NOS Radio 1 Journaal.

Duitsland

De voorman van Bits of Freedom wijst erop dat de Duitse Bondsdag al plannen heeft voor een apart gesprek met Snowden. Het is volgens hem "geen slecht idee" als Nederland hetzelfde doet en van Snowden persoonlijk hoort hoe het werk van geheime diensten verenigbaar is met mensenrechtenverdragen.

Edward Snowden werd vorig jaar wereldberoemd toen hij de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA onthulde. Die bleek op grote schaal metadata van telefoongesprekken op te slaan en mailverkeer mee te lezen. Sinds de onthullingen zit de 30-jarige Snowden in Moskou. Daar staat hij vanmiddag via een video-verbinding de Raad te woord.

"Daar zijn wij voor"

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die een van de ondervragers is, vindt het geen goed idee als individuele landen Snowden zouden gaan horen. "Daar hebben we juist de Raad van Europa voor", zei hij bij de NOS. " Volgens Omtzigt heeft niemand er iets aan als Snowden straks 150 parlementen langs moet gaan.

Het Kamerlid toonde wel begrip voor de wens van de Duitse Bondsdag om met Snowden in contact te komen. "In Duitsland speelt dit verhaal meer dan bij ons, omdat bondskanselier Merkel zelf is afgeluisterd."

Omtzigt verwacht niet dat Snowden vandaag met nieuwe onthullingen komt. "Het gaat echt om zijn inzichten", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl