Oud-international John van Loen gaat per direct aan de slag in Azerbeidzjan. De oefenmeester, zaterdag nog actief als hoofdtrainer van eersteklasser DOS'37 uit Vriezenveen, zal zich vanuit de Azerbeidzjaanse voetbalbond voor één jaar ontfermen over de jeugdopleiding van de huidige lijstaanvoerder FK Qarabag Agdam.

Van Loen, die onlangs in Bakoe was voor gesprekken met de bond, behoort tot een selectie van buitenlandse trainers die voor een periode van één tot drie jaar de jeugdopleidingen van profvoetbalorganisaties in het land moet verbeteren.

"Hele mooie uitdaging"

"Ik zie het als een hele mooie uitdaging", laat Van Loen weten. "De Azerbeidzjaanse voetbalbond is heel serieus in de ontwikkeling van de jeugdopleidingen en het opleiden van trainers. De laatste jaren heeft het land qua faciliteiten al een inhaalslag gemaakt. Nu willen ze de kwaliteit van het voetbal verbeteren."

De voormalige spits van onder andere FC Utrecht, Ajax, Feyenoord en Anderlecht stelde als voorwaarde dat hij bij een club in de hoofdstad geplaatst zou worden. Hij liet zich daarbij informeren door Stanley Brard, die sinds mei 2013 een vergelijkbare rol vervult bij FK Qabala. "Bakoe is gewoon een wereldstad. Stanley werkt in de provincie en dan zijn de leefomstandigheden toch heel anders."

Vluchtelingenclub

FK Qarabag Agdam is gevestigd in de hoofdstad Bakoe, maar komt oorspronkelijk uit Agdam in het westen van Azerbeidzjan. De club werd in 1993 voor het laatst kampioen van Azerbeidzjan. In datzelfde jaar moest de club op de vlucht vanwege de oorlog met buurland Armenië om de regio Nagorno-Karabach. Agdam, waar de club oorspronkelijk vandaan komt, is sindsdien een spookstad in bezet gebied.

De club kwam de laatste jaren regelmatig uit in de voorronde van de Europa League. In 2009 speelde FK Qarabag Agdam nog in de play-offs tegen FC Twente. De ploeg van coach Steve McClaren, die dat seizoen kampioen van Nederland zou worden, won thuis met 3-1. In Azerbeidzjan kwam FC Twente niet verder dan 0-0.

Oude bekenden

Bij FK Qarabag Agdam komt Van Loen een oude bekende tegen in de persoon van Leroy George, die in augustus de overstap maakte van NEC. De twee kennen elkaar van hun gezamenlijke tijd bij FC Utrecht, waar Van Loen als assistent werkte onder Foeke Booy en Willem van Hanegem.

Ook Melvin Platje maakte vorig jaar de overstap vanuit Nijmegen. De aanvaller kwam dertien keer uit voor Neftsji Bakoe, de Azerbeidzjaanse recordkampioen, maar werd eind maart uitgeleend aan het Zweedse Kalmar FF. Oud-Ajacied Lorenzo Ebecilio is actief bij dezelfde club als Stanley Brard, FK Qabala.

STER reclame