Nederland begint op industriegebied achter te raken op Duitsland. Daarvoor waarschuwt FME, de werkgeversorganisatie voor technologische industrie, aan de vooravond van de Hannover Messe, de belangrijkste industriebeurs ter wereld. "Wij verliezen onze positie als exportland als we niet snel vernieuwen en mee-ontwikkelen met de Duitsers", zegt de voorzitter van de FME, Ineke Dezentjé Hamming. "Als dat gebeurt dan zal de welvaart die we nu hebben snel wegebben."

Daar waar Duitsland 10 jaar geleden al begon met hervormen en een consistent investeringsbeleid, bleef dat in Nederland uit. "Wij hebben de blunder begaan door te denken dat onze economie alleen met diensten zou kunnen groeien", zegt Dezentjé Hamming. "Maar onze verdienkracht zit juist in de industrie. En die achterstand moeten we nu inhalen."

Revolutie

In Duitsland worden deze vernieuwingen Industrie 4.0 genoemd, verwijzend naar de vierde industriële revolutie. De eerste revolutie kwam door de stoommachine, de tweede door elektriciteit en de computer veroorzaakte de derde. Deze vierde revolutie duidt op een volledige integratie van fabrieken en ICT . Daaruit komen computers en machines die kunnen denken, zonder dat daar nog mensenhanden voor nodig zijn. "Wij moeten ook met deze fabrieken van de toekomst komen", zegt Dezentjé Hamming.

Hightechland

De Hannover Messe is de grootste industriebeurs ter wereld en begint morgen. Nederland is voor het eerst sinds 24 jaar partnerland van deze prestigieuze beurs.

En dat is belangrijk voor Nederland, omdat Duitsland onze grootste en belangrijkste handelspartner is. "We exporteren meer naar Duitsland dan naar de VS, China en India samen. Er gaan uiteindelijk 270 Nederlandse bedrijven mee naar de beurs." De FME noemt deze beurs dan ook de perfecte kans om Nederland wereldwijd op de kaart te zetten als hightechland.

Dezentjé Hamming zal premier Rutte op de beurs een rapport aanbieden waarin de organisatie haar zorgen over Industrie 4.0 aan de politiek kenbaar maakt.

STER reclame