NOS NieuwsAangepast

Vitens wil af van watertaks

Drinkwaterbedrijf Vitens doet een beroep op de politiek om de belasting op drinkwater weer af te schaffen. Volgens Vitens slaat de watertaks nergens op.

Drinkwater behoort tot de primaire levensbehoefte, zegt Vitens-topvrouw Lieve Declercq. Volgens haar is er geen enkel land in Europa dat zoveel extra belasting heft op drinkwater als Nederland. De nieuwe watertaks voor particulieren en bedrijven wordt op 1 juli ingevoerd om het watergebruik terug te dringen, maar volgens Vitens zal de maatregel geen enkel effect hebben.

Invoering taks

Naar verwachting zal een gezin vanaf 1 juli 30 euro per jaar meer kwijt zijn aan drinkwater. Dat bedrag ligt echter een stuk hoger voor bedrijven die volgens de verwachting van Declercq per jaar soms honderdduizenden euro's extra moeten betalen.

"Het kan toch niet zo zijn dat kraanwater in Nederland zwaarder wordt belast dan een hamburger. We moeten voorkomen dat een gezond en duurzaam product zoals kraanwater qua belastingdruk straks in het rijtje van alcohol en sigaretten belandt."

Melkkoe

In oktober vorig jaar werd besloten tot invoering van de watertaks. "Het gaat simpelweg om het genereren van inkomsten en kraanwater is een makkelijke prooi. Het is in wezen een melkkoe voor de schatkist. Schrap de maatregel zo snel mogelijk."

Declercq komt met de oproep omdat morgen in Den Haag de begrotingsonderhandelingen voor volgend jaar beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl