PvdA-leider Samsom heeft de gevolgen van het wetsvoorstel om illegaliteit strafbaar te maken, onderschat. Dat heeft fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie gezegd in het BNN-radioprogramma De Overnachting.

Volgens Slob was Samsom ervan overtuigd dat het wetsvoorstel wel kon, maar heeft hij "het diepere principiële punt" miskend, ook bij de PvdA-achterban.

Afgelopen week werd het wetsvoorstel om illegaliteit strafbaar te stellen, geschrapt. Slob was fel tegen het strafbaar maken van illegaliteit. Hij zei eerder al dat de coalitie niet meer op de steun van de ChristenUnie hoefde te rekenen, als het wetsvoorstel zou worden doorgezet.

Scenario's

"Ik heb toen rekening gehouden met twee scenario's. In het ene scenario had ik afscheid moeten nemen van de coalitie. En dat had ik ook echt gedaan", zei Slob in het BNN-programma op Radio 1.

Het wetsvoorstel over de strafbaarstelling ging over migranten in Nederland die tussen de wal en het schip vallen. Ze hebben geen verblijfsvergunning gekregen, maar kunnen ook niet worden uitgezet naar hun land van herkomst.

Het kabinet gaat binnenkort met de oppositiepartijen om de tafel over de begroting van 2015. De ChristenUnie kwam begin deze maand met een wensenlijstje.

STER reclame