De familie van de twee Nederlandse vrouwen die sinds woensdag in Panama worden vermist, houdt hoop op een goede afloop. Dat zeiden de ouders van de twee tegen de NOS. "We zijn vol goede moed en dat blijven we ook."

De laatste keer dat er vanuit Nederland contact met hen is geweest, was dinsdagmiddag lokale tijd. Kris Kremers had toen contact met haar vriend.

"Ze hadden het toen erg naar hun zin", vertelt de vader van Kris, Hans Kremers, "ze waren heel vrolijk en heel enthousiast over wat ze allemaal meemaakten en ze hadden er erg veel zin in." Er was geen enkel signaal dat er wat aan de hand zou zijn.

Week vrij

De twee vrouwen meldden zich afgelopen maandag bij de school waar ze een cursus zouden volgen, maar die verwachtte hen pas een week later. Daardoor hadden ze een week om zelf in te vullen. Maandag en dinsdag bekeken ze wat ze zouden doen.

"Ze hadden wat tours geboekt voor de woensdag en voor de donderdag en voor de zaterdag", vertelt Kremers.

Het eerste signaal dat er iets mis was, was toen de ouders van Kris dinsdag geen antwoord kregen op een berichtje en woensdag hetzelfde gebeurde. De ouders van Lisanne Froon, die dagelijks contact hadden met hun dochter, lukte dat ook niet meer.

Aangifte

Vader Peter Froon werd woensdag rond middernacht gebeld door de leidster van de school. Het gastgezin had alarm geslagen dat de twee vrouwen daar al 24 uur niet meer waren geweest.

Na onderling contact tussen de ouders werd besloten aangifte te doen. "Daarna kwam het hele circuit op gang", zegt Froon.

De ouders zijn tevreden over de inzet van de Panamese autoriteiten. "We hebben het idee dat alle middelen zijn ingezet bij het zoeken", zegt Kremers. "Er vliegen helikopters, er zijn 25 man aan het zoeken, er is vandaag ook een heel team van vrijwilligers, zo'n 20 man, actief aan het zoeken. Er wordt geprobeerd om in de radiouitzending te komen waar alle indianen in het gebied naar luisteren."

Hoopgevend

Hij wil niet speculeren over wat er gebeurd kan zijn. "Er is blijkbaar iets gebeurd, anders waren ze niet weg." In hetzelfde gebied is een jongen na vier, vijf dagen zoek te zijn geweest weer gezond en wel opgedoken. Er is genoeg water en er zijn vruchten om te overleven, vertelt hij. "Dat zijn hoopgevende dingen."

Over de samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en over de inzet van de Nederlandse ambassadeur zijn beide families erg tevreden. "De ambassadeur is naar Boquete gegaan en heeft er onder meer voor gezorgd dat er helikopters zijn ingezet." Ook kunnen de families dag en nacht met het ministerie bellen.

Sociale media

De broer van Kris Kremers, Sjors, heeft inmiddels via Twitter en Facebook veel mensen in Panama weten te bereiken. Tientallen mensen hebben hun hulp aangeboden via de sociale media en rapporteren ook wat ze gedaan hebben en waar ze hebben gezocht.

"Dat is heel fijn. Het is het enige wat je kunt doen vanuit Nederland."

Onderweg

Inmiddels is de broer van Lisanne met een oom en een vriend onderweg naar Boquete. Ze komen daar morgen aan. Ook de ouders van Kris overwegen te gaan, ook al hebben ze niet het idee dat ze veel kunnen toevoegen aan de zoekactie, omdat ze de taal niet spreken en het gebied niet kennen.

Froon vertelt dat Kris en Lisanne al een tijd vriendinnen zijn, in hetzelfde huis wonen en ook hetzelfde werk doen. "Ze hebben het plan opgevat om samen deze reis te gaan maken."

STER reclame