Gemeenten onderhandelen over XP

Aangepast

De vijf grootste Nederlandse gemeenten onderhandelen nog steeds met softwarebedrijf Microsoft over de ondersteuning voor computers met het besturingssysteem Windows XP.

De tijd begint te dringen: komende dinsdag brengt Microsoft geen beveiligingsupdates meer uit voor het verouderde XP. De pc's in de gemeenten zijn dan gevoeliger voor hackers.

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven hebben bij elkaar nog minstens 10.000 computers met Windows XP. Amsterdam is de koploper met 6.000 pc's.

Goede prijs

Volgens de gemeente Rotterdam wordt er tot het laatste moment onderhandeld om "samen voor een goede prijs" te gaan. Hoe hoog die prijs is, is onduidelijk. De gemeente Den Haag laat weten dat Microsoft aanvankelijk rond de 150 euro per computer vroeg, maar dat bedrag willen andere partijen niet bevestigen.

Microsoft kondigde in 2012 al aan dat het zou stoppen met de updates voor het besturingssysteem en dat consumenten en bedrijven moesten overstappen op een nieuwere Windows-versie.

Miljoenen

Vandaag werd bekend dat de landelijke overheid een onderhoudscontract heeft afgesloten van naar verluidt enkele miljoenen euro's om toch beveiligd te blijven tegen hackers.

Een woordvoerder van het softwarebedrijf laat weten dat er "custom support" wordt geleverd aan sommige overheden. Het zou niet gaan om nieuwe updates, maar om ondersteuning voor de firewall- en anti-virusprogramma's.

Laat

PvdA-Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug, die eerder schriftelijke vragen stelde aan minister Plasterk, noemt het "rijkelijk laat" dat de gemeenten nu nog in onderhandeling zijn: "Ik hoop dat ze eruit komen, maar op dit moment is de veiligheid voor burgers die inloggen bij die gemeenten dus nog niet verzekerd."

Het is nog niet duidelijk wanneer de onderhandelingen van de gemeenten met Microsoft worden afgerond.

STER Reclame