De Amerikaanse regering gaat zich bezinnen op zijn rol in de vredesbesprekingen in het Midden-Oosten die zo goed als mislukt zijn. In Marokko verklaarde een aangeslagen minister Kerry het vredesproces nog net niet dood, maar hij maakte wel duidelijk dat zijn geduld bijna op is. Hij zei dat het tijd wordt voor Israël en de Palestijnen om de werkelijkheid onder ogen te zien.

Kerry noemde het betreurenswaardig dat de twee partijen in de afgelopen dagen stappen hebben ondernomen die het vredesproces "niet vooruit helpen". Hij zei erbij dat hij niet kan toestaan dat het Palestijns-Israëlische conflict zoveel van zijn tijd blijft opslokken. Hij wees erop dat er andere belangrijke kwesties zijn, zoals Oekraïne, Syrië en de onderhandelingen met Iran.

Te veel tijd

"Er zijn grenzen aan de tijd die de VS in een conflict kan steken", zei Kerry, "zeker als de betrokken partijen niet in staat zijn constructieve stappen te zetten. We gaan ons er goed op bezinnen."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft een groot deel van zijn tijd in het conflict in het Midden-Oosten gestoken. In de afgelopen tien dagen heeft hij nog een uiterste poging gedaan om het vredesproces te redden. Het is zelfs overwogen om de Amerikaan Jonathan Pollard vrij te laten, die een levenslange gevangenisstraf uitzit wegens spionage voor Israël, om Israël tot concessies te bewegen.

Nederlaag

De Palestijnen en Israël hebben er beide geen vertrouwen in dat de besprekingen tot iets leiden. De Palestijnse president Abbas wil uit misnoegen over het Israëlische beleid nu via de VN erkenning van een Palestijnse staat afdwingen. Hij verwijt Israël dat de beloofde vrijlating van Palestijnse gevangenen niet doorgaat en dat het land het bouwen van woningen op Palestijns gebied doorzet.

Een definitieve mislukking van het vredesproces zou niet alleen een persoonlijke nederlaag voor Kerry zijn, maar kan ook worden uitgelegd als een falen van het Amerikaanse buitenlandse beleid.

STER reclame