Rutte: ontslag niet te voorkomen

time icon Aangepast

Premier Rutte zegt dat het kabinet niets kan doen aan de ontslagen bij Philip Morris. "Als kabinet kunnen we massaontslag als dit niet voorkomen", zei Rutte. "Al helemaal niet als het te maken heeft met bedrijfseconomische omstandigheden en niet te maken heeft met het algemene investeringsklimaat."

Rutte wees op de verminderde vraag naar sigaretten. "Het is een markt waarvan we weten dat er steeds minder van gebruikt wordt."

Kamp

Minister Kamp van Economische Zaken zei eerder al dat er voor het kabinet "geen manieren zijn om bij te dragen aan een oplossing" voor de sluiting van sigarettenfabriek Philip Morris. Volgens Kamp geeft Philip Morris aan dat de beslissing niets met Nederlands beleid of het Nederlandse vestigingsklimaat te maken heeft, maar met overcapaciteit in Europa.

Kamp noemt de sluiting "een harde klap voor West-Brabant en de medewerkers van Philip Morris in het bijzonder."

Fatsoenlijk

Premier Rutte noemde de sluiting van de fabriek "triest nieuws". Hij rekent erop dat Philip Morris zijn verantwoordelijkheid neemt "om op een fatsoenlijke manier ervoor te zorgen dat mensen van werk naar werk worden geholpen".

De ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid kijken samen met de provincie Noord-Brabant naar mogelijkheden om de werknemers van Philip Morris naar ander werk te helpen. "Bijvoorbeeld door het opzetten van een mobiliteitscentrum", zegt minister Kamp.

STER Reclame