NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse geheime Twitter op Cuba: dom, dom, dom

De Cubaanse lente die de VS wilde veroorzaken met de 'Cubaanse Twitter' ZunZuneo, krijgt nog een staartje. Het hoofd van USAID, die het programma ontwikkelde, moet volgende week op het matje komen bij het Amerikaanse Congres.

Senator Patrick Leary noemt het hele plan "dom, dom, dom". De hoorzitting moet achterhalen wie er allemaal van de operatie wist en of het Witte Huis wel voldoende geïnformeerd was.

ZunZuneo

AP onthulde gisteren hoe de internationale hulporganisatie USAID een twitterprogramma voor Cubanen ontwikkelde, waar de Cubaanse regering niets van mocht weten. Dat risico werd ook op allerlei manieren uitgesloten; met bankrekeningen op de Kaaimaneilanden, servers aan de andere kant van de wereld en medewerkers die niet van de details op de hoogte waren.

Via ZunZuneo wilden ze Cubanen inspireren tot een revolutie, een 'Cubaanse lente'.

Discreet

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelt een ander verhaal. Ze ontkent dat het een geheime operatie was, en noemt het liever "discreet". Wel was erover gedebatteerd in het Congres. En het was een middel voor Cubanen om zich te kunnen uiten.

Het bestaan ervan geeft Amerika dus wel toe, maar het was dus niet geheim en het was ook niet de bedoeling om het regime omver te werpen. "Het was een ontwikkelingshulpprogramma", zegt ook de woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney. "Voor zover ik weet was niemand in het Witte Huis erbij betrokken."

Volgens de Amerikaanse wet moeten geheime operaties door de president goedgekeurd worden. En twee Congresleden zeggen weer dat ze niets van de zaak afwisten.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl