"Hypotheek kwijt door wietplantage"

Aangepast

Huiseigenaren in de regio Zeeland-West-Brabant kunnen hun hypotheek kwijtraken als er een wietplantage wordt aangetroffen in panden die door hen zijn gefinancierd. Politie en justitie geven voortaan informatie over wietplantages door aan de hypotheekverstrekkers.

De NVM, de Nederlandse Vereniging van Banken, is blij met het initatief van het OM en hoopt dat ook andere regio's zullen volgen als blijkt dat de samenwerking succesvol is.

Onderverhuur

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken gaat hennepteelt vaak samen met hypotheekfraude, zoals het onderverhuren van een pand. Als de politie dat constateert, wordt dat doorgegeven aan de hypotheekverstrekker.

De uitstaande lening kan dan worden opgeëist. Ook kan zo worden voorkomen dat dezelfde persoon in de toekomst opnieuw een lening krijgt voor een huis.

Vaker koopwoning

De politie is blij met de samenwerking. Volgens politiechef Hans Vissers van de regio Zeeland-West-Brabant verplaatst de wietteelt zich grotendeels van huur- naar koopwoningen.

Dat komt door de strenge controle op wietteelt in huurpanden. Ook speelt de woningmarkt een rol; moeilijk verkoopbare woningen worden steeds vaker verhuurd.

1 miljard

Justitie schat dat in de regio Zeeland-West-Brabant tussen de 5500 en 6800 wietkwekerijen actief zijn. Samen zouden ze goed zijn voor een omzet van ongeveer één miljard euro.

Vorig jaar ontmantelde de politie ruim 600 plantages; bijna de helft in een koopwoning.

STER Reclame