Geen verbod op kiloknallers

time icon Aangepast

Er komt geen minimumprijs voor vlees. Dat zegt staatssecretaris Dijksma naar aanleiding van een oproep van Wakker Dier. Die organisatie vindt dat er een algemeen verbod moet komen op de verkoop van vlees onder de kostprijs.

Kattenvoer

Volgens Wakker Dier komen kiloknallers vaker voor. De organisatie onderzocht aanbiedingen in de folders van de acht grootste supermarktketens in Nederland. Daaruit komt naar voren dat er de afgelopen drie maanden 712 aanbiedingen met vlees waren. 97 keer zakte de prijs onder de gemiddelde prijs van kattenvoer. Dat is bijna de helft vaker dan in dezelfde periode vorig jaar.

Europese regels

Dijksma waarschuwt de supermarkten wel dat "vlees dat onder de kostprijs wordt verkocht risico's met zich meebrengt voor de voedselveiligheid". Ze verwijst naar een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarin staat dat een lagere marge voor de leveranciers ten koste kan gaan van de de hygiƫne. Toch komt Dijksma niet tegemoet aan de oproep van Wakker Dier. Volgens haar is een verbod van dat soort aanbiedingen niet mogelijk vanwege Europese regels.

STER Reclame