De Rijksoverheid heeft een contract met Microsoft gesloten om ondersteuning te houden op computers met Windows XP. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt berichtgeving van Webwereld daarover.

Minister Blok, die over de Rijksdiensten gaat, wil niet kwijt wat hij betaalt voor het contract met Microsoft. "Dat is onderdeel van de contractonderhandelingen en daar praat je niet over. Maar ook voor nieuwe programmatuur hadden we moeten betalen."

Naar verwachting gaat het om miljoenen euro's. Ook Microsoft laat niets los.

"Heel veel computers"

"We hebben een heel traject om alle overheidscomputers van nieuwe software te voorzien. Het gaat om heel veel computers, die we dus nog niet allemaal over hebben kunnen zetten. Dan moet je toch zorgen dat ze goed onderhouden en beveiligd worden", zegt Blok.

Bij het Rijk zijn naar schatting van het ministerie tussen de 34.000 en 40.000 computers waar Windows XP nog op staat.

Overstaphulp

Volgens Microsoft bestaat de ondersteuning uit het begeleiden bij het overstappen naar nieuwere versies van Windows en het beperken van veiligheidsrisico's terwijl XP nog in gebruik is.

Het onderhoudscontract is afgesloten voor alle ministeries. Gemeenten vallen niet onder het contract. Van veel gemeenten is bekend dat ze ook na 8 april nog deels met XP werken.

Geen updates meer

Microsoft stopt vanaf 8 april met de ondersteuning van Windows XP. Vanaf dat moment komen er geen veiligheidsupdates meer uit. Consumenten en bedrijven kunnen overstappen naar een nieuwere versie van Windows of een geheel ander besturingssysteem.

STER reclame