Nog acht clubs kunnen landskampioen hockey worden. De hoofdklasse nadert zowel bij de mannen als de vrouwen de ontknoping. Dit en komend weekend zijn de halve finales en de finales van de play-offs. Niet in zoals gebruikelijk een best-of-three, maar dit jaar valt de beslissing al na twee duels.

Mannen

Bij de mannen zijn Kampong, Oranje Zwart, Rotterdam en Bloemendaal geplaatst voor de play-offs. Kampong neemt het in de halve finale op tegen Bloemendaal. De andere halve finale is een replay van de finale van vorig jaar tussen OZ en Rotterdam.

Kampong - De mannen van Kampong lijken dit jaar klaar voor de landstitel. De Utrechters hebben zich als koploper geplaatst voor de play-offs en staan nu in de halve finales tegenover Bloemendaal. Ze hebben ook veruit de meeste goals gemaakt. En groot voordeel van Kampong: in tegenstelling tot Oranje Zwart, Rotterdam en Bloemendaal zijn de Utrechters niet afhankelijk van één echte topscorer. Bij Kampong lopen diverse spelers rond die allemaal een goal kunnen maken. Voor Roderick Weusthof wordt het in elk geval de laatste kans om zijn carrière met een landstitel af te sluiten. Hij stopt na dit seizoen met tophockey.

Oranje Zwart - Ondanks dat Kampong de competitie als eerste afsloot, is Oranje Zwart de topfavoriet voor de titel. De ploeg uit Eindhoven was er vorig jaar al heel dichtbij, maar verloor toen nipt in de finale van Rotterdam. Grote man bij OZ is Mink van der Weerden. Van der Weerden is het strafcornerkanon van het Nederlands team en die status maakt hij wekelijks waar in de hoofdklasse. Hij eindigde dit seizoen als topscorer in de hoofdklasse, met 36 goals. Ter verduidelijking: 32 ervan waren corners.

Rotterdam - De regerend landskampioen. Maar het team van dit seizoen lijkt niet op de ploeg die vorig jaar de eerste titel uit de historie van de club veroverde. De Australische en Nieuw- Zeelandse internationals vertrokken afgelopen zomer. Daarvoor in de plaats kwamen Seve van Ass en de Belg Jeffrey Thys naar Rotterdam. Van Ass kreeg ongewild een grote hoofdrol in deze competitie nadat hij in de topper tegen Amsterdam hard in aanvaring kwam met de stick van collega-international Valentin Verga, die met die klap een aantal tanden verloor. Of een tweede titel op een rij er dit jaar in zit voor Rotterdam? Dat is zeer de vraag.

Bloemendaal - Bloemendaal kende een dramatische start van het seizoen. Voor het eerst sinds mensenheugenis begonnen ze zonder Teun de Nooijer aan de competitie. Dat betekende dat de ploeg op zoek moest naar een nieuwe identiteit. Met de captain van India, Sardar Singh en de Belgen Tom Boon en Simon Cougnard als nieuwe gezichten, werd er in de eerste competitiehelft vier keer verloren. Na de winterstop verdween Singh en kwam de 'swung' terug bij de Bloemendalers. Er werd niet meer verloren en dus is Bloemendaal er toch gewoon weer bij.

Vrouwen

En wie wordt er kampioen bij de vrouwen? Komt er een primeur voor SCHC, gaat de titel toch weer naar veertienvoudig kampioen Den Bosch? Of kunnen Amsterdam en Laren nog voor een stunt van formaat zorgen?

SCHC - Een landstitel met SCHC zou de kroon op het werk zijn van Janneke Schopman. Schopman is nu vier seizoenen coach van de hockeyvrouwen, maar stopt er na de play-offs mee. Ze gaat aan de slag als assistent van het nationale vrouwenteam en wordt hoofdtrainer van VS onder-21. Onder Schopmans leiding ontwikkelde de as Caia van Maasakker- Carlien Dirkse van den Heuvel en Roos Drost zich tot topspeelsters. SCHC beëindigde de reguliere competitie voor het eerst als koploper. Maar de ploeg uit Bilthoven haalde in de play-offs nog nooit de finale.

Den Bosch - Altijd de favoriet in de play-offs. Al is het maar omdat de ploeg de laatste zestien seizoenen liefst veertien keer de titel won. Den Bosch eindigde in de competitie als tweede, een punt achter SCHC. Maar als het om de play-offs gaat, is Den Bosch altijd scherp. En met de corner van Maartje Paumen lijken doelpunten op belangrijke momenten (zoals in de finale van de Olympische Spelen van Londen) gegarandeerd.

Amsterdam - In tegenstelling tot de mannen, haalden de vrouwen van Amsterdam wel de play-offs. Amsterdam is de kampioen van vorig jaar. De competitie zijn ze als derde geëindigd en dus wacht Den Bosch in de halve finales. Amsterdam begon slecht aan de competitie en miste de laatste weken Eva de Goede door een schaambeenblessure. Komend weekend is ze er weer bij. En dat is goed nieuws voor de Amsterdamse vrouwen.

Laren - Wisselvallig. Zo zou je het seizoen van Laren wel kunnen noemen. De vrouwen sloten de eerste seizoenshelft af als winterkampioen. Maar in de tweede competitiehelft werden veel punten verspeeld. Mede door de lange afwezigheid van Naomi van As en Kim Lammers, die beiden lang met een knieblessure aan de kant stonden. Groot voordeel voor Laren: ze hebben de beste keepster. Joyce Sombroek staat er op belangrijke momenten. Dat bewees ze wel in de halve finale van de Hockey World League tegen Argentinië.

STER reclame