Israël ziet af van de vrijlating van een laatste groep Palestijnse gevangenen nu de Palestijnen bij de Verenigde Naties erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat willen afdwingen.

Er zijn de afgelopen tijd drie groepen gevangenen vrijgelaten in verband met gemaakte afspraken met de Palestijnen. Volgens president Abbas had Israël een paar dagen geleden een vierde groep op vrije voeten moeten stellen, maar dat is niet gebeurd. Hij besloot daarom dinsdag naar de VN te stappen om druk op de ketel te zetten.

Voorbereiding

Volgens de Israëlische onderhandelaar Livni was haar land nog bezig met de voorbereiding van de vrijlating van de laatste groep gevangenen. Dus is Abbas voorbarig geweest om naar de VN te stappen, zegt Livni. "Nu hij die stap heeft gezet, is er een geheel nieuwe situatie ontstaan. De consequentie is dat de resterende groep gevangenen niet vrijkomt."

Abbas maakte dinsdag in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever bekend dat de Palestijnen het lidmaatschap hebben aangevraagd van vijftien VN-organisaties. Het voorstel van Abbas kreeg unanieme steun van de leden van de Palestijnse Autoriteit.

STER reclame