NOS NieuwsAangepast

"Voedsel moet authentiek zijn"

Sinds het paardenvleesschandaal van vorig jaar is er veel meer aandacht voor de voedselveiligheid. De overheid wil fraude met voedsel harder aanpakken.

Maar waarom sjoemelen bedrijven met levensmiddelen? Dat wil Saskia van Ruth, sinds vandaag buitengewoon hoogleraar Voedselauthenticiteit en -integriteit aan de universiteit van Wageningen, gaan onderzoeken.

"Het gaat om eerlijke handel. Is een product wat het zou moeten zijn? We hebben het recht om te weten wat we eten. Niemand wil bedrogen worden", aldus Van Ruth.

Verleiding

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom een bedrijf zich inlaat met voedselfraude. "De bedrijfseconomische situatie kan een bedrijf kwetsbaar maken. Staat het water aan de lippen? Maar ook de bedrijfscultuur en de professionaliteit spelen een rol", zegt Van Ruth.

Heb je dit beter in kaart, dan kun je - volgens Van Ruth - ook meer doen aan preventie.

Dure koffie

Speciale producten kunnen ook aanleiding geven om te knoeien. "Speciale thee of koffie of Manukahoning zijn kwetsbaar. Neem bijvoorbeeld Kopi Luwak. Dit is een speciale koffie met een kiloprijs van 500 tot 1000 dollar. Voor sommigen mensen is de verleiding groot om daar mee te gaan rommelen, een kleine verdunning levert een aardig bedrag op.'

Maar ook producten als biologische eieren, vruchtensap en melkpoeder moeten authentiek zijn.

Controle

Naast een betere controle van de overheid, is een bewustwording bij mensen belangrijk. "We moeten met zijn allen zorgen dat producten zijn wat ze moeten zijn", aldus Van Ruth.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl