1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Besluit pensioenstelsel dichtbij

Het kabinet is van plan morgen een besluit te nemen over een nieuw pensioenstelsel. Bronnen in Den Haag bevestigen een bericht hierover uit de Telegraaf. De regels voor het huidige stelsel worden strenger en er komt een nieuw stelsel bij.

In de voorstellen van staatssecretaris Klijnsma moeten pensioenfondsen die met het huidige, nominale stelsel werken een hogere minimale buffer hebben. Die buffer is nu 22 procent boven het bedrag dat ze zeker moeten uitkeren, en wordt straks 27 procent.

Daarnaast komt er een nieuw stelsel, waarin de deelnemers het volledige risico dragen en waarin een vaste premie geldt (die één keer wordt vastgesteld en daarna niet meer verandert).

Er is ook gesproken met de bonden, maar die ontkennen dat er een akkoord is. Ze willen eerst zien waar het kabinet nu mee komt. "We hebben geen letter op papier gezien. Er is absoluut geen sprake van een akkoord", zegt pensioenbestuurder Van Dijk van de FNV.

Haast

Klijnsma deed al eerder voorstellen voor een nieuw pensioenstelsel, maar die stuitten op veel protest. Morgen ligt haar nieuwe plan bij het kabinet op tafel, dat ook is afgestemd met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Het kabinet heeft haast om het nieuwe stelsel erdoor te krijgen. Het moet op 1 januari 2015 ingaan en voor die tijd nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Op 1 januari wordt ook de jaarlijkse pensioenopbouw verlaagd. Met dat plan heeft de Tweede Kamer vorige maand al ingestemd.

De strengere regels zijn nodig omdat veel pensioenfondsen in de problemen zijn gekomen door de financiële crisis. Bovendien neemt de levensverwachting en daarmee de groep pensioengerechtigden toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl