NOS Nieuws Buitenland Aangepast

WHO: ebola Guinee geen epidemie

De ebola-uitbraak in het West-Afrikaanse Guinee lijkt geconcentreerd te blijven binnen een bepaald gebied. Dat heeft een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gezegd.

Volgens de WHO gaat het niet om een epidemie en heeft de uitbraak ook geen ongekende omvang, zoals Artsen zonder Grenzen maandag zei. AzG noemde de uitbraak zorgwekkend en zei dat de ziekte door de verspreiding juist moeilijk onder controle is te brengen.

Dodental

De WHO neemt de uitbraak wel heel serieus. In Guinee zijn tot nu toe 122 mensen overleden aan ebola. Volgens de WHO wordt daarnaast bij 83 mensen vermoed dat ze zijn overleden aan de gevolgen van een ebola-besmetting.

De meeste gevallen zijn vastgesteld in het zuidoosten van Guinee, maar de ziekte is ook opgedoken in de hoofdstad Conakry, waar twee miljoen mensen leven.

Daarnaast zijn in buurland Liberia zeven vermoedelijke gevallen geregistreerd. Daar zijn vier mensen omgekomen. Volgens de WHO zijn deze gevallen allemaal te herleiden tot het gebied in Guinee waar de uitbraak het eerst is vastgesteld.

In Sierra Leone zijn vijf mogelijke gevallen van besmetting met ebola gemeld.

STER reclame