NOS NieuwsAangepast

VVD wil Henry Keizer als voorzitter

Het hoofdbestuur van de VVD draagt Henry Keizer zaterdag officieel voor als kandidaat voor het voorzitterschap van de partij. Keizer is nu voorzitter van de kamercentrale Den Haag. Hij is ondernemer en maakt zich binnen de VVD vooral sterk voor de band met het midden- en kleinbedrijf.

Vanaf zaterdag tot en met 25 april kunnen ook andere kandidaten zich melden. Op het congres van 12 en 13 juni zal dan de uiteindelijke voorzitter gekozen worden. De nieuwe voorzitter zal Benk Korthals opvolgen, die in juni stopt.

Referendum

Twee VVD'ers hebben hun kandidatuur al aangekondigd: Bert Homan, nu wethouder in Utrechtse Heuvelrug en de Haagse wethouder Peter Smit. Ze pleiten allebei voor het verkleinen van de afstand tussen wat in Den Haag besloten wordt en wat op lokaal niveau in de partij speelt.

Ook vinden ze dat de voorzitter van de partij niet op het ledencongres gekozen moet worden maar via een ledenreferendum. Op die manier kunnen meer leden hun stem uit brengen dan alleen de leden die naar het congres komen.

Het hoofdbestuur van de VVD liet vandaag weten niets voor zo'n referendum te voelen maar de twee kandidaten doen een beroep op het bestuur een ledenraadpleging te heroverwegen. "Alle leden de gelegenheid geven te stemmen, dat hoort bij een moderne partij", aldus Homan.

In 2003 en 2008 werden wel ledenraadplegingen gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl