FC Utrecht pakt kostbare punten

FC Utrecht heeft zijn eerste zege in vijf duels geboekt en daarmee goede zaken gedaan in de gevarenzone van de eredivisie. De ploeg van coach Jan Wouters won thuis met 1-0 van SC Cambuur waar Henk de Jong als interimtrainer op de bank zat na het vertrek van Dwight Lodeweges.

In de gelijkopgaande eerste helft waren de beste kansen aan Utrechtse kant voor Jakob Mulenga en Adam Sarota. De Zambiaan, die na zijn lange blessureperiode voor het eerst weer in de basis stond, zag een schuiver met de voet gestopt door Leonard Nienhuis.

De Friese doelman tikte later een vlammend schot van Sarota, de vervanger van de grieperige Cedric van der Gun, over de lat. Cambuur was het dichtst bij succes via Jody Lukoki, wiens schot net naast ging, en Martijn Barto, die op doelman Robbin Ruiter stuitte.

Mulenga zet Utrecht op voorsprong

De tweede helft was nog geen minuut oud toen Cambuur ontsnapte aan een achterstand. Verdediger Martijn van der Laan raakte de bal volledig verkeerd, maar de lat voorkwam een eigen doelpunt.

Nadat Barto een volgende kans onbenut had gelaten (na Ruiter omspeeld te hebben schoot hij in het zijnet), kwam Utrecht op voorsprong. Steve de Ridder bediende met een steekpassje Mulenga, die beheerst scoorde.

Onbesuisde tackle

Halverwege de tweede helft werd Cambuur een tiental toen Lucas Bijker wegens een onbesuisde tackle op Sarota rood kreeg. Utrecht controleerde daarna de wedstrijd en bleef bij de spaarzame Friese counters zonder veel problemen overeind.

Bij de thuisclub kwam Van der Gun nog in de ploeg voor de moegestreden Mulenga en werd De Ridder vervangen door Juan Agudelo, die dicht bij de 2-0 was, maar voorlangs schoot.