NOS NieuwsAangepast

Filmmuseum ontdekt meesterwerk

Een top-ontdekking bij het filmmuseum Eye in Amsterdam. In zes oude blikken bleek een kopie van een verloren gewaande film uit 1923 te zitten: Love, Life and Laughter van regisseur George Pearson, zo heeft het British Film Institute (BFI) bekendgemaakt. De film komt voor op de 75 Most Wanted, een lijst met films die het BFI niet in het archief heeft.

De blikken lagen al sinds november 2012 bij Eye in de kast. Een journalist uit Hattem deed ze toen cadeau aan het museum. Hij redde de film uit de oude plaatselijke bioscoop Theater De Vries, omdat die gesloopt zou worden. Wat voor film er in de blikken zat, wist de journalist niet. Hij hoopte op beelden van voor de Tweede Wereldoorlog en bracht ze naar Eye.

Betty Balfour

Pas anderhalf jaar later hadden medewerkers van Eye tijd om de inhoud van de blikken te bekijken. Ze troffen het meesterwerk van de beroemde filmmaker Pearson aan, een stomme film die door de Britten al als verloren was beschouwd. Slechts een andere film van de maker is bewaard gebleven. In Love, Life and Laughter is onder andere de beroemde actrice Betty Balfour te zien. Balfour was de meest succesvolle Britse actrice in de jaren '20.

De curator van BFI spreekt van een heel belangrijke ontdekking. "Het publiek beschouwde Life, Love and Laughter als een van de mooiste creaties van de Britse cinema. Het is fantastisch om straks te kunnen zien of dat het ook echt is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl